Skip to main content

Γιατί μεγαλώνει το κύμα των εκροών στις καταθέσεις

Νέα σημαντική εκροή των καταθέσεων σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα από τις ελληνικές τράπεζες. Ποιες είναι οι δύο αιτίες. Ανήσυχοι οι τραπεζίτες.

Νέα σημαντική εκροή καταθέσεων σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα από τις ελληνικές τράπεζες. Οι αιτίες;

Α) Κάτι ο φόβος για τη μη επίτευξη συμφωνίας, που μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία με απρόσμενα αποτελέσματα και

Β) Κάτι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, περί φορολόγησης των αναλήψεων από τα ΑΤΜ, αν και αργότερα διαψεύστηκαν και αποδόθηκαν σε ...απαίτηση της τρόικας, που πάντως δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Ολα τα παραπάνω, όμως, έκαναν τελικά τη ζημιά τους και είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλο κύμα εκροών προχθές και χθες από τις τράπεζες, της τάξης των περίπου 800 εκατ ευρώ! Το σημαντικότερο; Οι παραγγελίες για μετρητά είναι υψηλές και για σήμερα. Παραδοσιακά, λένε οι τραπεζίτες, όταν επίκειται τριήμερο αργίας, οι αναλήψεις είναι μεγάλες, από το φόβο ενός ξαφνικού capital control.

Στο σημείο αυτό, πάντως και μια και ο λόγος στους τραπεζίτες, αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και τραπεζικοί και οικονομκοί παράγοντες οι οποίοι έως πρόσφατα εμφανίζονταν ψύχραιμοι για τις εξελίξεις, τώρα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Το ενδεχόμενο ενός capital control συζητείται αρκετά πλέον και στο εξωτερικό, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά ομολόγων είναι ενδεικτική του κλίματος φόβου, που εγκαθιδρύεται. Αυτό που τρομάζει περισσότερο τους διαχειριστές είναι το γεγονός ότι «τίποτα σχετικά με την Ελλάδα δεν δείχνει να κινείται βάσει σχεδίου».