Skip to main content

Γιατί ο Ερντογάν φοβάται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι καταφεύγουν σε ψηφιακές πλατφόρμες για να ενημερωθούν. Υποχρεωτικά αρνητικά τεστ σε όσους εισέροχονται στη Γερμνανία;

 

Περί της ανύπαρκτης ελευθεροτυπίας στην Τουρκία ο λόγος στην Süddeutsche Zeitung. Όπως επισημαίνει, η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες κάνοντας χρήση κάθε μέσου, τελευταία μάλιστα χρησιμοποιεί κατηγορίες που παραπέμπουν σε κατασκοπεία και προδοσία, τις οποίες αποδίδει στα εγχώρια, ή πιο συγκεκριμένα στα επικριτικά προς εκείνη ΜΜΕ. "Τέτοια μέσα δεν έχουν απομείνει βέβαια ακόμη πολλά" σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. "Ποσοστό που προσεγγίζει το 90% από τις κλασσικού τύπου εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται σε κρατικά χέρια ή σε φιλικά προς την κυβέρνηση προσκείμενες επιχειρήσεις. Υπό αυτήν την έννοια θα έλεγε κανείς ότι όλα βαίνουν καλώς για την όλο και ποιο αυταρχική τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι Τούρκοι ενημερώνονται πλέον από επικριτικές ψηφιακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες … που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν από τις κλασσικού τύπου συντάξεις".

Στροφή στην ενημέρωση από το διαδίκτυο

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται επίσης στις κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον εκείνων των ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, τα οποία, όπως ισχυρίζεται το Ανώτατο Ραδιοφωνικό και Τηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας (RTÜK), επιβουλεύονται δήθεν την εθνική ασφάλεια και είναι σημαντικά όργανα εκείνων που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία από το εξωτερικό. "Ο πρόεδρος Ερντογάν έγινε πιο σαφής απειλώντας ότι θα πλήξει την τρομοκρατία των Fake News" σημειώνει ο αρθρογράφος. "Υπάρχουν λόγοι γι αυτήν την απειλή. Η κυβέρνησή του έχει κλονιστεί και χάνει σε αξιοπιστία. Δεν πρόκειται μόνο για την προοδευτική κατάρρευση των αρχών του κράτους δικαίου και τη μαζική χρήση μέσων καταστολής. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα αφαιρεί από τον πρωταθλητή του λαϊκισμού Ερντογάν όλο και περισσότερους οπαδούς από το συντηρητικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Τύπου από τα 85 εκ. κατοίκων της Τουρκίας, σχεδόν τα 48 εκ. ενημερώνονται από κυβερνητικά μέσα. Ωστόσο, άλλα 33,5 εκ. μπαίνουν σε ψηφιακές ενημερωτικές πλατφόρμες, ενώ η πληροφόρηση διακινείται όλο και περισσότερο μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης … Η γραμμή Ερντογάν είναι σαφής: Πριν από ένα χρόνο κατηγόρησε τις ξένες επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδόν διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και ασκούν τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν η θέσπιση νόμου, που ορίζει ότι μέσα, όπως το Twitter ή το Facebook, υπόκεινται στην τουρκική νομοθεσία".

Σύμβαση για τους Πρόσφυγες και ανθρωπισμός

Από τα πολλά ενδιαφέρονται δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας, της SZ, ξεχωρίζουμε άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 70 χρόνων από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο αρθρογράφος της προβαίνει σε γενικότερο απολογισμό για το κατά πόσο επτά δεκαετίες από την υπογραφή της τηρείται η δεσμευτική πρόβλεψη πως όποιος διώκεται από την πατρίδα του έχει δικαίωμα προστασίας. Και φέρνει ένα παράδειγμα από τον ποταμό Έβρο, την βίαιη επαναπροώθηση πίσω στην Τουρκία ενός 25χρονού Κούρδου. Πρόκειται για μια από τις συνολικά 25 περιπτώσεις "βίαιων pushbacks" από την Ελλάδα στην Τουρκία, που διαπιστωμένα έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας η Amnesty International και έχουν αναχθεί de facto "σε μεθοριακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην περιοχή του Έβρου με την σιωπηρή συγκατάθεση της ΕΕ".Όπως επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που παραβιάζουν ή ερμηνεύουν συσταλτικά τη Σύμβαση, όπως είναι η περίπτωση της Γερμανίας.

Προτείνει λοιπόν ο αρθρογράφος: "Μετά από 70 χρόνια έχει έρθει ο καιρός για μια αποτίμηση. Ποιο ρόλο διαδραματίζει σήμερα η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες; Τι μπορεί να διασφαλίσει; Τι θα έπρεπε να διασφαλίσει; Αλλά κυρίως, πως θα πρέπει να είναι μια προσφυγική πολιτική με ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, που να αποδίδει το πνεύμα της Σύμβασης και παράλληλα να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας των δυτικών κοινωνιών".

Επέκταση του μέτρου των αρνητικών τεστ

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ αποκάλυψε αυτό που στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έλεγαν αποσπασματικά. Είπε ότι ο στόχος είναι ήδη από 1ης Αυγούστου να επεκταθεί το μέτρο υποχρεωτικού αρνητικού τεστ και σε ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα με αυτοκίνητο και με τραίνο. Η Kölner Stadt-Anzeiger επικροτεί. "Η αυστηροποίηση του μέτρου συμβάλλει στον περιορισμό των κρουσμάτων, διότι οι επιστήμονες ήδη προειδοποιούν ότι κι αυτό το καλοκαίρι όσοι επιστρέφουν στη χώρα συμβάλλουν αρνητικά στην επιδημιολογική εικόνα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να παρακάμψει το μέτρο πολύ απλά με το να εμβολιαστεί. Αυστηροποίηση των τεστ βέβαια δεν σημαίνει υποχρεωτικό εμβολιασμό από την πίσω πόρτα. Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται σε κάτι τέτοιο επειδή μετά από διακοπές στο εξωτερικό πρέπει να περάσει από τεστ κορωνοϊού".

Αντίθετα η Stuttgarter Zeitung προβάλλει ενστάσεις. "Και ποιος θα ελέγχει τα τεστ στα σύνορα; Οι κανονισμοί δεν αξίζουν ούτε καν το χαρτί, στο οποίο αποτυπώνονται, εάν κανείς δεν ελέγχει εάν τηρούνται Τα προβλήματα με τη μετάλλαξη Δέλτα ήταν γνωστά από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Γι αυτό θα πρέπει να δοθούν σχετικές απαντήσεις. Η ανυπαρξία τους αποκαλύπτει παραλείψεις στη διαχείριση της κρίσης".

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle