Skip to main content

Γιατί ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν αναβάθμισε την Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης κρατά τη χώρα μας στη βαθμίδα Β3, με θετικές προοπτικές, αλλά δεν θεωρεί πιθανή μια αναβάθμιση υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε προχώρησε τελικά στην αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας, διαψεύδοντας τις σχετικές προσδοκίες για αναβάθμιση, εξήγησε ο Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης κρατά τη χώρα μας στη βαθμίδα Β3, με θετικές προοπτικές. Σε επικαιροποιημένη έκθεση για την ελληνική οικονομία, επισημαίνονται οι προκλήσεις, ανάμεσά τους οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, ενώ υπογραμμίζεται πως κλειδί παραμένει η βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις.

Τα θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές, όπως και τα υψηλότερα από επίπεδα πλούτου από χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα, επισημαίνει ο Moody’s.

Στα αρνητικά, αναφέρει την ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και την πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Ακόμη, σημειώνει ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που θα οδηγούσαν σε αναβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και τη συνέχιση των προσπαθειών στις μεταρρυθμίσεις. Μία ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αναβάθμιση.

Πάντως, ο Moody’s σημειώνει ότι δεν θεωρείται πιθανή μια υποβάθμιση, με τις σημερινές συνθήκες. Παρόλα αυτά προειδοποιεί ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση. Στους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται και ενδεχόμενες εντάσεις με τους δανειστές για άλλους λόγους.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ως μέτριο και όχι υψηλό το πολιτικό ρίσκο και ότι εκλογές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι του 2019. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος και προσθέτει: «Οι έρευνες γνώμης δείχνουν συνεπή και υψηλή στήριξη στα κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωζώνη».