Skip to main content

Γιατί ο Μπόρις Μουζενίδης υπήρξε πολύ σημαντικός για τον ελληνικό τουρισμό

Γιατί η απουσία του Μουζενίδη από το επιχειρηματικό προσκήνιο -και δη το τουριστικό- ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική.

Στην Ελλάδα, που φέτος τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, δεν υπάρχει παράδοση αστικής τάξης, με την έννοια που δίνει στον όρο η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Βασική συνέπεια αυτού του κενού είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω αυτοδημιούργητων ανθρώπων, οι οποίοι συχνά ξεκίνησαν σχεδόν από το μηδέν για να φτιάξουν κάτι πολύ μεγάλο.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετοί αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες ανήκουν σε οικογένειες ομογενών, στις οποίες επετράπη η επιστροφή στην πατρίδα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας υπήρξε ο Μπόρις Μουζενίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο ημέρες κτυπημένος από τον κορωνοϊό, ενώ βρισκόταν για δουλειές στη Μόσχα.

Ο Μουζενίδης έφτασε στη Θεσσαλονίκη στην αρχή της δεκαετίας του 1990 από τη Γεωργία, όπου γεννήθηκε από Πόντιους γονείς. Ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και επαγγελματίας οδηγός, αλλά είχε τη φλόγα να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο. Είχε τη διορατικότητα να διακρίνει το κενό που υπήρχε στην τουριστική διασύνδεση ανάμεσα στη χώρα μας από τη μια και τη Ρωσία και τις άλλες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από την άλλη, που δύο δεκαετίες πριν ήταν αναδυόμενες αγορές. Έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, άνοιξε την αγορά της Ρωσίας και των δορυφορικών της κρατών και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τον ορισμό τού αυτοδημιούργητου επιχειρηματία να χαράσσει νέες διαδρομές και να μην ακολουθεί την πεπατημένη. Έτσι σε σχετικώς λίγα χρόνια δημιούργησε τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο στη χώρα.

Ο Όμιλος Μουζενίδη το 2019 διακίνησε προς τη χώρα μας ένα εκατομμύριο τουρίστες, ενώ τα τελευταία χρόνια -εξαιρουμένου του προβληματικού 2020- πραγματοποίησε ετησίως κύκλο εργασιών της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που απασχολεί σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο ο όμιλος, ενώ συνεργάζεται με εκατοντάδες ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Επικεντρωμένος στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ο Μουζενίδης αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο Έλληνα tour operator στο πεδίο του εισερχόμενου τουρισμού. Αυτή είναι η μεγάλη του διαφορά από τους άλλους σημαντικούς τουριστικούς πράκτορες της χώρας μας, οι οποίοι διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στον εξερχόμενο τουρισμό, δηλαδή στα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Με αυτά τα δεδομένα η απουσία του Μπόρις Μουζενίδη από το επιχειρηματικό προσκήνιο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική. Ως επιχειρηματίας -όπως λένε συνεργάτες του- ήταν αρκετά συγκεντρωτικός, καθώς εμπιστευόταν ελάχιστους ανθρώπους. Τώρα μένει να φανεί ποιοι θα αναλάβουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά του, η οποία περιλαμβάνει και την αεροπορική εταιρεία Ellinair, όπως και την εξυπηρέτηση τουριστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία.

Χωρίς αμφιβολία η αγορά της Ρωσίας και των άλλων δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχει πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και πολύ μεγάλες προοπτικές. Ο Μπόρις Μουζενίδης χάρη στη δραστηριότητα, τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις του είχε καταφέρει να δημιουργήσει κάτι σαν μονοπώλιο. Ο χρόνος θα αποδείξει εάν το οικοδόμημα που δημιούργησε τα τελευταία 25 χρόνια ο εκλιπών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αεροπορική εταιρεία Ellinair, έχει στέρεες βάσεις, ώστε να παραμείνει στο προσκήνιο και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να αναπτύσσεται.

ΥΓ. Ο Μπόρις Μουζενίδης ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά ακριβοθώρητος στις δημόσιες εμφανίσεις του. Στη Θεσσαλονίκη λίγοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να τον συναντήσουν χωρίς προφανή λόγο και ακόμη λιγότεροι αυτοί με τους οποίους μοιραζόταν τις σκέψεις του. Δεν αγαπούσε τη δημοσιότητα και αυτό ήταν κάτι που ασφαλώς τον χαρακτήριζε. Και τον διαφοροποιούσε από άλλους επιχειρηματίες της εμβέλειάς του…