Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
x

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ;


Η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ από τη μία πλευρά και τα ΗΑΕ και άλλες τρεις συμμαχικές χώρες από την άλλη εξελίσσεται και μέσω του Αλ Τζαζίρα

Ο διπλωματικός πόλεμος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου εναντίον του Κατάρ έχει ως στόχο και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Πρόσφατα οι τέσσερις αυτές χώρες ζήτησαν μεταξύ άλλων από τη Ντόχα να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό για να συμβάλει έτσι στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μαζί τους. Βέβαια, μια τέτοια απαίτηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί χωρίς να χάσει το Κατάρ το γόητρό του.

Δηλητήριο σε ασημένιο δίσκο

Αρκεί να επιστρέψει κανείς στο παρελθόν για να αντιληφθεί το λόγο. Το 1999 η έκπληξη ήταν τεράστια, όταν παρά τις παγκόσμιες προειδοποιήσεις, παρά το ότι ο προσκεκλημένος είχε επικηρυχτεί από το FBI με το ποσό των 5 εκ. ευρώ, ο σταθμός μετέδωσε συνέντευξη με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Εκατομμύρια Άραβες ήταν καθηλωμένοι μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες για να δουν τι είχε να πει ο πιο γνωστός τρομοκράτης του κόσμου. Το ποσοστό τηλεθέασης εκτινάχτηκε στα ύψη. Ανήκε στη στρατηγική του σταθμού με αντιμαχόμενο δημοσιογραφικό υλικό να βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας αλλά και να μεταφέρει παγκοσμίως το πολιτικό στίγμα του Κατάρ. Ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία αισθάνθηκε ότι ο μπιν Λάντεν αποτελεί απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα, μάλιστα ο τότε Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο σταθμός παρουσιάζει δηλητήριο σε ασημένιο δίσκο.

«Έχουν διατυπωθεί πολλές κατηγορίες εναντίον του Αλ Τζαζίρα και νομίζω ότι όλες αυτές είναι ρητορείες», δήλωσε ο Ζίλ Τρεντλ, διευθυντής του αγγλόφωνου προγράμματος. «Εμείς επιδιώκουμε δίκαιη και ειλικρινή ενημέρωση. Δεν παίρνουμε το μέρος κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, ιδεολογίας ή κυβέρνησης. Παρουσιάζουμε πλειάδα απόψεων και θέσεων και νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα κάποιων ανθρώπων στην περιοχή».

«Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας»

Ο πολιτικός επιστήμων Σίμπλεϊ Τελχάμι, συγγραφέας βιβλίου για το Αλ Τζαζίρα, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα οι εντάσεις ανάμεσα στο Αλ Τζαζίρα και τη Σ. Αραβία εντοπίζονται αλλού, στη σχέση μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων με τους τηλεθεατές τους. Η Σ. Αραβία διατηρεί μια πατερναλιστική σχέση, υποστηρίζει, αντίθετα με το Κατάρ που δίνει στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να σχηματίσουν δική τους άποψη. Βέβαια, με αυτό το πλουραλιστικό και ανοιχτό πρόγραμμα η Ντόχα ακολουθεί και ιδιοτελείς στόχους, όπως να πείσει το κοινό της στον αραβικό κόσμο για τις θέσεις της και να βγει από το στόχαστρο της κριτικής. Η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και η ύπαρξη αμερικανικών βάσεων επικρίθηκε από τμήματα του αραβικού κόσμου.

«Θα συνεχίσουμε την αποστολή μας, τη δουλειά μας ως δημοσιογράφοι καλύπτοντας γεγονότα από όλον τον κόσμο» επιμένει ο Τζιλ Τρεντλ. «Το κάνουμε με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να σέβονται την ελευθερία του τύπου. Και ελπίζουμε να βρούμε στήριξη από άλλους μιντιακούς οργανισμούς, εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τη δουλειά μας».

Κέρστεν Κνιπ/Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ