Skip to main content

Γιατί ο Σημίτης επέλεξε να μην μιλήσει ως πρώην πρωθυπουργός

Παραπολιτικά και παρασκήνια από τη χθεσινή παρουσία και ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη. Η βόλτα στη Νέα Παραλία.

Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη διέφερε από τις προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις του, μετά το 2004 όταν αποχώρησε από την πρωθυπουργία. Ήταν η πρώτη φορά που ο Σημίτης επέλεξε να μην μιλήσει ως πρώην πρωθυπουργός, αποφεύγοντας δηλαδή να εμπλακεί στην στενά κομματική αντιπαλότητα. Χθες το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας τις πολιτικές επιχείρησε να αποδομήσει, κάνοντας εκτενείς αναφορές στα θέματα της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων κ.ο.κ.

Αντιθέτως, αφιέρωσε μόνον μία παράγραφο στη Νέα Δημοκρατία, επικρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία κατά την εκτίμησή του οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Επίσης, δεν παρέλειψε να καλέσει σε συσπείρωση του κόσμου της κεντροαριστεράς, μέσα από τις γραμμές του Κινήματος Αλλαγής, αναφορά την οποία έκανε μάλιστα εκτός κειμένου, γεγονός που ίσως σημαίνει πως δεν το είχε αποφασίσει εξ αρχής.

Πολλοί από το ακροατήριο, κυρίως στελέχη των κυβερνήσεών του, ερμήνευσαν αυτήν την τακτική του να μιλήσει για τα τρέχουσα πολιτική, στην στοχοποίησή του το τελευταίο διάστημα από το κυβερνών κόμμα, με αφορμή υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενεπλάκησαν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι έχει επιδοθεί σε κυνήγι παράνομων πράξεων πρώην υπουργών τις οποίες ο ίδιος φαντάζεται. Μάλιστα, μιλώντας εκτός κειμένου, είπε ότι ο Παπαγγελόπουλος πρόσκειται στην άκρα δεξιά.

Πάντως, μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε αρκετά προσεκτικός. Είπε ότι ήταν προς το συμφέρον της χώρας να βρεθεί λύση, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση για την τακτική που ακολούθησε, αφήνοντας στο σκοτάδι την αντιπολίτευση για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, αυτήν καθ’ αυτήν τη συμφωνία τη χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική», αποφεύγοντας εκφράσεις περισσότερο αιχμηρές και επικριτικές.

Ο 83χρονος πλέον Σημίτης έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου τον υποδέχθηκαν στελέχη της Κίνησης «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση. Ήταν στο αεροδρόμιο ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΙΝ.ΑΛ. Χρήστος Παπαστεργίου και οι Γιάννης Κυανίδης και Χρόνης Μακρίδης. Ο πρώην πρωθυπουργός τους ζήτησε πριν να πάνε στο ξενοδοχείο να κάνουν έναν περίπατο στη νέα παραλία, όπως και έγινε.

Στον πρώην πρωθυπουργό αρέσει πολύ η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, κάτι που εξομολογήθηκε και στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος τον περίμενε στην πόρτα του ασανσέρ όταν ο Σημίτης κατέβηκε από το δωμάτιό του για να μπει στην αίθουσα όπου γινόταν η εκδήλωση. Εκεί τον περίμεναν και αρκετά στελέχη των κυβερνήσεών του όπως οι Πασχαλίδης, Τζιόλας, Βούγιας, Πάχτας.

Άλλωστε, ορισμένοι εξ αυτών έκαναν πολιτική καριέρα την περίοδο Σημίτη. Για παράδειγμα ο Σπύρος Βούγιας ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επί ημερών Σημίτη στις εκλογές του 2000 και αργότερα κατέλαβε και κυβερνητικές θέσεις. Επίσης, ο Γιάννης Κουκιάδης θυμήθηκε ότι ήταν πρόταση Σημίτη να περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.