Skip to main content

Γιατί ο Τσίπρας βιάζεται να κλείσει η συμφωνία όσο το δυνατόν νωρίτερα

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να κλείσουν, όπως - όπως, τα μέτωπα με το κουαρτέτο των δανειστών όσο το δυνατόν συντομότερα.

Θα προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία έως τις 17 - 18 Αυγούστου; Άγνωστο. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να κλείσουν, όπως - όπως, τα μέτωπα με το κουαρτέτο των δανειστών, ωστόσο το έργο τους δεν είναι και το ευκολότερο στον κόσμο. Για όσους έχουν μικρή έστω εμπειρία από τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι περίπου ...αέναες.

Δηλαδή, "εκεί που λες ότι κλείσαμε, εκεί σου ανοίγουν έναν φάκελο και σε ρωτάνε: και μ' αυτό τι θα κάνουμε;", αφηγείται στην Voria.gr στέλεχος παλιότερης ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, που μπορεί να καταλάβει πολύ καλά τι περνούν τα νυν μέλη στην κλειστή αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον ή στον 7ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Η Αθήνα, πάντως, θα επιμείνει με κάθε τρόπο και μέσο να κλείσει η συμφωνία τώρα. Κι αν είναι δυνατόν στις 17, έτσι ώστε στις 18 και 19 να περάσει η συμφωνία και από τα Ευρωπαικά Κοινοβούλια που προβλέπεται, έτσι ώστε στις 20 το πρωί να της εκταμιευτούν τα λεφτά με τα οποία θα πρέπει να πληρώσει τη δόση των 3,2 δισ ευρώ στην ΕΚΤ. Με τα ίδια λεφτά, θα πληρώσει και μια δόση της τάξης των 1,2 δισ ευρώ στο ΔΝΤ αρχές Σεπτεμβρίου και στα μέσα του ίδιου μήνα θα επιστρέψει και άλλα 7 δισ ευρώ, από το πρώτο δάνειο - γέφυρα που είχε πάρει.

Σύνολο; Περίπου 12 δισ ευρώ! Γι αυτά τα λεφτά γίνονται όλα. Και για αυτά τα λεφτά θα γίνει προσπάθεια να μην πάμε σε δεύτερο δάνειο - γέφυρα, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να αναγκασθούμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα, από τη μία και από την άλλη η υπογραφή του γ' μνημονίου να καθυστερεί. Ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώνουμε τώρα και δικαιολογημένα.

Και φυσικά δεν θέλει να πάμε τον άλλο μήνα σε νέες διαπραγματεύσεις, την ώρα που θα πρέπει να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Αντιθέτως αν κλείσει το Μνημόνιο αυγουστιάτικα και λιγότερες αντιδράσεις θα έχει και ένα μήνα περιθώριο για να ξεχαστεί η ιστορία -στο μέτρο του δυνατού βέβαια - έως το Συνέδριο. Γι αυτό βιάζεται...

Ο Τειρεσίας