Skip to main content

Γιατί ο Ζέρβας αποφάσισε οριστικά να αφήσει πίσω του τον Μπουτάρη

Μια σχέση η οποία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στις αρχές του 2011, κατέληξε σε απόλυτη ρήξη το φθινόπωρο του 2017.

Γράφει ο Σαλονικιός

Πολύ συχνά οι μεγάλοι έρωτες καταλήγουν σε αβυσσαλέα μίση. Ισχύει και στην πολιτική και η περίπτωση Μπουτάρη – Ζέρβα είναι μία από τις περιπτώσεις. Μια σχέση η οποία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στις αρχές του 2011, κατέληξε σε απόλυτη ρήξη το φθινόπωρο του 2017 και έκτοτε η αμοιβαία αντιπάθεια εκδηλώνεται συχνά πυκνά με σποραδικές εχθροπραξίες εκατέρωθεν.

Τη φορά αυτή την πρωτοβουλία είχε ο τέως δήμαρχος. Μιλώντας στο νέο podcast του Σταύρου Θεοδωράκη ο Μπουτάρης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον διάδοχό του χρησιμοποιώντας προσβλητικές και υβριστικές αναφορές (δείτε εδώ).

Η γλώσσα Μπουτάρη δεν αποτέλεσε έκπληξη. Απεναντίας, συνιστά έκπληξη η (μη) απάντηση την οποία έδωσε ο Ζέρβας: «Είναι εποχές δύσκολες, είναι εποχές που πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Δεν είναι εποχή για μίση, δεν είναι εποχή για πάθη». Το προσπέρασμα της πρόκλησης Μπουτάρη από τον νυν δήμαρχο συνιστά έκπληξη καθώς, έως και πριν από λίγους μήνες, συχνά πυκνά ο Ζέρβας δεν έχανε την ευκαιρία να αναφέρεται με επικριτικό ύφος στον προκάτοχό του, παρότι ο τελευταίος έχει πλέον οριστικά οδηγηθεί σε πολιτική αποστρατεία.

Όπως πληροφορούμαι, το θέμα αυτό, δηλαδή η “αντιπολίτευση” στον Μπουτάρη, είχε απασχολήσει τις συζητήσεις του δημάρχου με τους στενούς συνεργάτες του. Αφορμή είχε σταθεί μια συνέντευξη την οποία είχε δώσει στην “Καθημερινή” στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, στην ουσία η πρώτη μεγάλη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία είχε εξελιχθεί, τουλάχιστον στο δημοσιευμένο κείμενό της, μονοθεματικά σχεδόν, σε επίθεση κατά του Μπουτάρη.

Είχε εκτιμηθεί τότε πως η τακτική αυτή περισσότερο ευνοούσε τον τέως παρά τον νυν δήμαρχο. Έκτοτε οι αναφορές του Ζέρβα στον προκάτοχό του είχαν αραιώσει σημαντικά, ενώ τους τελευταίους μήνες είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί. Απόδειξη και η προχθεσινή στάση του απέναντι στην προκλητική επίθεση που δέχθηκε από τον προκάτοχό του. Μένει να δούμε εάν αυτή η τακτική θα έχει και συνέχεια, ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος ο Μπουτάρης επιχειρήσει να επανέλθει.

Πάντως η σχέση τους είχε ξεκινήσει ιδανικά. Ο Ζέρβας ήταν από τα νέα πρόσωπα τα οποία θέλησε να αξιοποιήσει ο Μπουτάρης μετά την εκλογή του το 2010 κι έτσι τον όρισε αρχικά αντιδήμαρχο Πρασίνου και στη συνέχεια πρόεδρο στις δύο σημαντικότερες επιτροπές του δήμου (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής). Επίσης, ο Ζέρβας ήταν για μεγάλο διάστημα και αναπληρωτής δημάρχου.

Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους άρχισαν να εμφανίζονται δυο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2013 με αφορμή τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό όταν ο μεν Μπουτάρης ήταν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων ενώ ο Ζέρβας, ο οποίος ήταν και μέλος της διοίκησης της Αττικό Μετρό ήταν υπέρ της λύσης η οποία υιοθετήθηκε ξανά σήμερα.

Η σχέση τους έφτασε σε οριακό σημείο τον Φεβρουάριο του 2015 όταν ο Μπουτάρης είχε ζητήσει από τον Ζέρβα να φύγει από την «Πρωτοβουλία», καθώς και να παραιτηθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Οι εχθροπραξίες αυτές κράτησαν περίπου δυόμισι χρόνια, ως τον Νοέμβριο του 2017 όταν ο Ζέρβας αποφάσισε να αποχωρήσει και τυπικά από την «Πρωτοβουλία», δηλώνοντας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Η συνέχεια είναι γνωστή...