Skip to main content

Γιατί πρέπει να καθυστερήσει η λύση στο Σκοπιανό

Αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr φέρουν τους Έλληνες διπλωμάτες των Σκοπίων να συστήνουν στην κυβέρνηση της χώρας μας-παρά τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ-την καθυστέρηση της τελικής υπογραφής για τ
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Τζο Μπάιντεν, να πιέζει τον κ. Γ. Παπανδρέου -κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους-τόσο για την αναγνώριση του Κοσόβου, όσο και για την άμεση λύση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Όπως μεταδίδει ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου, «όσο ισχυρό ήταν το μήνυμα στήριξης της προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακόμη πιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου για το Σκοπιανό, αλλά και για τη στάση της χώρας μας στο θέμα του Κοσόβου». Ο κ. Μπάιντεν φέρεται φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα, λόγω των σχέσεών του με την Ομογένεια, σε σημείο μάλιστα οι Τούρκοι να δείχνουν ενοχλημένοι από την εκλογή ενός ‘φιλέλληνα’, όπως έγραψε ο τουρκικός τύπος. Η άσκηση πίεσης, επομένως, -που προφανώς δεν έγινε κατόπιν προσωπικής του πρωτοβουλίας- έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και τούτο θα φανεί μέχρι τη λήξη του έτους.

Διαρρέουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σοβαρή συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», χωρίς να μπορεί ακόμη να διακριβωθεί αν πρόκειται για βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης, αν πρόκειται για τη γνωστή τακτική της παράθεσης της χειρότερης επιλογής, ώστε η επόμενη να γίνει αποδεκτή με ανακούφιση ή αν πράγματι προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα.

Όμως, αποκλειστικές μας πληροφορίες φέρουν τους Έλληνες διπλωμάτες των Σκοπίων να συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση την καθυστέρηση υπογραφής, διότι θεωρούν πως η θητεία του κ. Γκρούεφσκι δεν θα διαρκέσει επί πολύ. Και τούτο διότι, η κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, με το ένα τρίτο των κατοίκων σε κατάσταση ανεργίας, και με την ταυτόχρονη σπατάλη του Σκοπιανού πρωθυπουργού και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με περιττά έξοδα για κατασκευή ποικίλης μορφής αγαλμάτων, οδηγεί τους μέχρι χθες υποστηρικτές του σε απομάκρυνση από το κόμμα του. Θεωρούν, δηλαδή, ότι η αντικατάσταση του κ. Γκρούεφσκι θα φέρει στην εξουσία πολιτικό προσαρμοσμένο στη σύγχρονη πραγματικότητα, με τον οποίον θα μπορεί κάποιος να προβεί σε συζήτηση ουσίας.

Οι πραγματικοί λόγοι ματαίωσης της επίσκεψης του κ. Γκρούεφσκι στον Ο.Η.Ε.

Υπήρξαν ερωτηματικά σχετικά με τη ματαίωση της επίσκεψης του Γκρούεφσκι στις Η.Π.Α., όπου μετέβη ο πρόεδρος Ιβάνοφ. Αφέθηκε να εννοηθεί ότι ήταν ένδειξη δυσαρέσκειας προς την ελληνική πλευρά, που «παραμένει ανυποχώρητη» και ως εκ τούτου δεν είχε νόημα το ταξίδι του. Αυτό άλλωστε μετέδωσαν και οι ανταποκριτές των ελληνικών Μ.Μ.Ε.

Όμως, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων παρουσίασαν άλλη εκδοχή, που φαίνεται και πιθανότερη. Ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, διότι απέτυχε στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει κάποια συνάντηση με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των Η.Π.Α.! Όπως μεταδόθηκε, οι Σκοπιανοί διπλωμάτες επεδίωξαν να υπάρξει συνάντηση του κ. Γκρούεφσκι με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., κ. Χίλαρι Κλίντον ή με τον αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Μετά από αυτήν την «αρνητική εξέλιξη, ο κ Γκρούεφσκι αποφάσισε τελικά να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη», μεταδίδεται από τα Σκόπια.

Ο Μακεδών