Skip to main content

Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν τα πιο ασφαλή «καταφύγια»

Οι επενδυτές στρέφονται ήδη σε αυτά και κυρίως σε εκείνα της Γερμανίας και της Ελβετίας, που θεωρούνται τα πιο ασφαλή αυτή την περίοδο.

Μπορεί το θρίλερ του Brexit να μονοπωλεί αρνητικά το ενδιαφέρον των αγορών εντός κι εκτός Ευρωζώνης, υπάρχει ωστόσο μια πτυχή τους η οποία δρέπει καρπούς δόξας και κερδών.

Ο λόγος αφορά στην αγορά ομολόγων, όπου κυριολεκτικά το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα μεγάλο πάρτι. Κυρίως, σε ό,τι αφορά στα κρατικά ομόλογα, καθώς τα εταιρικά ενέχουν πάντα ένα μεγαλύτερο ποσοστό ρίσκου.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη κατηγορία, αυτό που διαπιστώνουν οι αναλυτές είναι ότι εδώ και καιρό λειτουργούν και πάλι ως τα ασφαλέστερα καταφύγια και το γεγονός αποδεικνύεται από το ότι οι επενδυτές στρέφονται ήδη σε αυτά και κυρίως σε εκείνα της Γερμανίας και της Ελβετίας, που θεωρούνται τα πιο ασφαλή αυτή την περίοδο. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα, βεβαίως, το ράλι των τίτλων του Νότου να χάνει λίγη από την ορμή του, όμως ήταν τόση και τέτοια αυτή που απέκτησε το τελευταίο διάστημα, που η τωρινή επιβράδυνση θεωρείται σχεδόν αμελητέα.  

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά σε σημαντικό βάθος χρόνου, ενώ και οι αποδόσεις των περισσότερων χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης είναι επίσης μειωμένες. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς μετά τη βουτιά σε νέο ιστορικό ναδίρ, που έκανε προ ημερών, τώρα δείχνει σημάδια ανόδου, αν και συγκρατημένης, ενώ κατά το μάλλον ή ήττον ανάλογη είναι και η εικόνα του ιταλικού δεκαετούς. Αντιθέτως, η Ελβετία βλέπει την απόδοση του κρατικού δεκαετούς να οδεύει από βουτιά σε βουτιά ενώ παραδόξως ελκυστικά παραμένουν και τα Gilts της Βρετανίας. Αν και η εικόνα τους έχει επίσης μια εξήγηση: Σε συνθήκες Brexit αποτελούν ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια εντός των ορίων του νησιού.