Skip to main content

Φωτιές στα σπίτια: Γιατί αυξάνονται τον χειμώνα και πώς η «Πόρτα Κλειστή» σώζει ζωές

Οι φωτιές που ξεσπούν στα σπίτια κυρίως οφείλονται σε θερμαντικά σώματα, σε αστοχίες από βραχυκυκλώματα, υπερφόρτωση. Πώς η «Πόρτα κλειστή» σώζει ζωές

Τα περισσότερα περιστατικά φωτιάς σε σπίτια τελούνται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και μάλιστα κατά τις νυχτερινές ώρες όταν οι ένοικοί τους κοιμούνται. 

Υπερφορτωμένα πολύπριζα, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, αερόθερμα, καλοριφέρ λαδιού είναι μερικές από τις συσκευές που ευθύνονται όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αντιστράτηγος εα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σπύρος Βαρσάμης, για τις πυρκαγιές που ξεσπούν στα σπίτια και «οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξάνονται δυστυχώς». 

«Οι φωτιές που ξεσπούν στα σπίτια κυρίως οφείλονται σε θερμαντικά σώματα, σε αστοχίες από βραχυκυκλώματα, υπερφόρτωση κ.ά. Ειδικά τώρα τον χειμώνα η χρήση πολλών θερμαντικών ηλεκτρικών σωμάτων αποτελεί μεγάλη αιτία τα οποία μπορεί να συνδέονται σε ακατάλληλες συσκευές (σ.σ. πρίζες) και φυσικά έχουν μεγάλες καταναλώσεις με αποτέλεσμα να φορτώνονται αρκετά και οι καλωδιώσεις τους. Έχουμε δει λιωμένα πολύπριζα που ουσιαστικά έφτασαν στο στάδιο της ανάφλεξης ακριβώς επειδή δούλευαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλη φόρτιση» είπε ο κ. Βαρσάμης προσθέτοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης «έχουν επιστρέψει και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πετρελαίου» που και αυτές κάποιες φορές προκαλούν πυρκαγιές. 

Μια άλλη πηγή ανάφλεξης όπως είπε είναι τα συνθετικά υφάσματα, ο πολυεστέρας κ.ά. «υλικά τα οποία σαφώς είναι πιο επικίνδυνα και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε φωτιές σε παιδικά δωμάτια γιατί έχουν πολλά τέτοια υλικά και παράλληλα αναμμένο κάποιο θερμαντικό σώμα» το οποίο μπορεί να ακουμπά σε κάποιο ύφασμα ή πάπλωμα ή παιδικό παιχνίδι.

«Με το καλοριφέρ του πετρελαίου η θερμοκρασία του νερού φτάνει 70 βαθμούς Κελσίου και δεν μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Στο καλοριφέρ λαδιού όμως η θερμοκρασία φτάνει στους 200 βαθμούς που είναι μεγάλη θερμοκρασία και κάποιοι απλώνουν πάνω σε αυτά τα καλοριφέρ ρούχα για να στεγνώσουν ή το σώμα ακουμπά κάποιο υλικό με αποτέλεσμα την ανάφλεξη» είπε. 

Ο κ. Βαρσάμης επισημαίνει ότι οι θερμαντικές συσκευές δεν θα πρέπει να δουλεύουν για πολλές ώρες συνεχόμενα ενώ ειδικά τις νυχτερινές ώρες όταν οι ένοικοι του σπιτιού πηγαίνουν για ύπνο θα πρέπει να τις κλείνουν καθώς «και οι κατασκευαστές επισημαίνουν ότι οι συσκευές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν μόνο όταν κάποιο άτομο τις επιτηρεί». 

Επίσης, εν όψει των Χριστουγέννων και του εορταστικού διάκοσμου καλό θα είναι όταν λείπουμε από το σπίτι ή όταν κοιμόμαστε το βράδυ «να σβήνουμε τα φωτάκια». 

Πώς η «Πόρτα Κλειστή» σώζει ζωές

Πέρα όμως από τις συμβουλές και τη βαρύτητα που πρέπει να δίνουμε στην αποτροπή ξεσπάσματος πυρκαγιάς στην οικία μας ο κ. Βαρσάμης αναφέρεται και στην προστασία που μπορεί να δώσει σε περίπτωση φωτιάς η κλειστή πόρτα του υπνοδωματίου μας. 

Μάλιστα, στις ΗΠΑ εδώ και καιρό υπάρχει καμπάνια που λέγεται «Πόρτα Κλειστή» και αφορά την πόρτα του υπνοδωματίου καθώς σε περίπτωση φωτιάς προστατεύει τα άτομα από το να πεθάνουν από τις αναθυμιάσεις του καπνού ενώ εμποδίζει τη φωτιά να εισέλθει στο υπνοδωμάτιο. 

«Κλείνοντας την πόρτα στο δωμάτιο που κοιμάσαι εάν υπάρξει πυρκαγιά σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού αυτή ελάχιστα επηρεάζει έναν κλειστό χώρο. Η φωτιά θα αργήσει πάρα πολύ να μπει στο δωμάτιο. Αλλά ακόμα και ο καπνός πολύ δύσκολα θα μπορέσει να περάσει μέσα στο υπνοδωμάτιο και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα επιβίωσης. Από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί μια πυρκαγιά εφόσον ο κόσμος κοιμάται συνήθως δεν προλαβαίνει να το αντιληφθεί καθώς ο καπνός έχει την ιδιότητα να προκαλεί την ύπνωση» είπε ο κ. Βαρσάμης.