Skip to main content

Γιατί Βρυξέλλες και Βερολίνο εκνευρίζονται με την Άγκυρα

Γιατί δημιουργείται μεγάλη σύγχυση κι εκνευρισμός στην πλευρά των Ευρωπαίων, που αργά αλλά σταθερά χάνουν την υπομονή τους με τον Ερντογάν

Προσπάθεια να αποκωδικοποιηθεί η έως τώρα στάση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, εξακολουθεί να καταβάλλεται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, ώστε να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις του, που αποδεικνύονται συνεχώς συγκεχυμένες κι εξ αυτού του λόγου δυσνόητες. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί θέλουν να καταλάβουν γιατί δεν εφαρμόζει όσα συμφωνεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά κάθε φορά αλλάζει την ατζέντα, αυξάνοντας τις απαιτήσεις.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, στην οποία καταλήγουν, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θέλει να φαίνεται στο εσωτερικό της χώρας του ότι «σέρνεται» σε αποφάσεις από τη Μέρκελ. Με βάση αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά συνεχώς χρόνο, για να κάνει επίδειξη δύναμης (κυρίως) στην τουρκική κοινή γνώμη, μέσω, για παράδειγμα, μιας νέας μεγάλης κυκλικής κίνησης των τουρκικών ερευνητικών πλοίων έξω από την Κύπρο ή κάτι παρόμοιου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει κατ' αυτόν τον τρόπο να καταδείξει ότι η Μέρκελ είναι δυσαρεστημένη από τους ελληνικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της υπογραφής της ΑΟΖ με το Κάιρο. Κι έτσι να καταδείξει (ο Ερντογάν) ότι αισθάνεται θυμωμένος, από τη στιγμή που συμφώνησε διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, αλλά η τελευταία «έσπασε» τη συμφωνία. Κι ότι ο ίδιος «δεν τα σηκώνει αυτά», αλλά, παρ' όλα αυτά, κάνει μια υποχώρηση γιατί υποτίθεται ότι είναι υπέρ του διαλόγου.

Το αποτέλεσμα όμως είναι να δημιουργείται μια μεγάλη σύγχυση κι ένας εκνευρισμός στην πλευρά των Ευρωπαίων, που αργά αλλά σταθερά χάνουν την υπομονή τους μαζί του. Αυτή είναι προφανώς η θετική εκδοχή για την ελληνική πλευρά, η οποία, ωστόσο, οφείλει να λάβει υπόψη της ότι δύσκολα οι Βρυξέλλες θα διακόψουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα, λόγω του μεταναστευτικού.