Skip to main content

Γιατρομανωλάκης: Eμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας σε θέματα σύγχρονου πολιτισμού

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο επαφών του υφυπουργού με εκπροσώπους γαλλικών πολιτιστικών φορέων, μετά τις πρώτες συναντήσεις του Σεπτεμβρίου

Σειρά επαφών με εκπροσώπους του γαλλικού πολιτισμού είχε αυτές τις μέρες στο Παρίσι ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην ημερίδα (25/1) με θέμα το μέλλον του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού κλάδου, που διοργάνωσε το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου (CNC) στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ροζλίν Μπασελό και τον πρόεδρο του CNC, Ντομινίκ Μπουτονά.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την επικείμενη υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας για την ελληνογαλλική κινηματογραφική συμπαραγωγή αλλά και για επέκταση των εργαλείων σύμπραξης των δύο χωρών στο κινηματογραφικό πεδίο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, είχε συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Κέντρου Πομπιντού αλλά και την πρόεδρο του Γαλλικού Κέντρου Βιβλίου «επιβεβαιώνοντας το θερμό κλίμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα».

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο επαφών του Νικόλα Γιατρομανωλάκη με εκπροσώπους γαλλικών πολιτιστικών φορέων, μετά τις πρώτες συναντήσεις του Σεπτεμβρίου.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με γαλλικούς πολιτιστικούς φορείς αφενός γιατί υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών διαχρονικά και ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού, αλλά πέραν αυτού, θεωρούμε ότι υπάρχουν σημεία που μπορούμε να δανειστούμε τεχνογνωσία από τους Γάλλους φίλους μας. Το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάζεται διαχρονικά με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συζητάμε τη δυνατότητα επέκτασης και εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού κατά την ομιλία του στην ημερίδα.

Στην τοποθέτηση του επίσης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη των οπτικοακουστικών μέσων στην χώρα μας, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, δίπλα στην πολιτιστική της κληρονομιά, αναπτύσσεται μια δυναμική σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και σκοπός μας είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα συμβάλουν στην εξέλιξη και την εξωστρέφεια αυτής της παραγωγής. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει για τον σύγχρονο πολιτισμό 250 εκατ. ευρώ αλλά μέσα από συνεργασίες με σημαντικούς ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα αυτούς της Γαλλίας με τους οποίους συναντήθηκα αυτές τις δύο μέρες στο Παρίσι, θα βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα, για το επόμενο στάδιο της ανάδειξης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού» συνέχισε, τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του brain drain των Ελλήνων δημιουργών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τους τρόπους και τα κίνητρα που θα κάνουν τους Έλληνες δημιουργούς να παραμείνουν στην Ελλάδα, να θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα και να τους δώσουμε τη δυνατότητα πραγματικά να κάνουν αυτά που ονειρεύονται χωρίς εμπόδια».

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Παρίσι, ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο του Netflix για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων κατάρτισης με σκοπό την ενίσχυση του οπτικοακουστικού κλάδου.