Skip to main content

Γιατρομανωλάκης: Η καύση βιβλίων είναι φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο

Ο υφυπουργός Πολιτισμού καταδίκασε το περιστατικό με τους αρνητές του κορωνοϊού που έκαψαν βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά στη Χαλκίδα.

Το περιστατικό με τους αρνητές του κορωνοϊού που έκαψαν βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά καταδίκασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε ανάρτησή του.

«Στην πλατεία Bebelplatz του Βερολίνου βρίσκεται η Κενή Βιβλιοθήκη, έργο του Micha Ullman. Το μνημείο είναι υπόγειο: Αποτελείται από μια γυάλινη πλάκα στο λιθόστρωτο, δίνοντας την άποψη μιας βιβλιοθήκης με άδεια ράφια.

Το μνημείο μας υπενθυμίζει ότι τον Μάιο του 1933 ναζιστές έκαιγαν στην πλατεία Opernplatz (σημερινή Bebelplatz) χιλιάδες βιβλία Εβραίων, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων συγγραφέων.

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα ότι αρνητές του κορωνοϊού στην Χαλκίδα έκαψαν το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με θέμα την πανδημία. Το ότι μέσα στη Βουλή κάποιοι το χαρακτήρισαν "απαράδεκτο παραμύθι" κρίνεται μάλλον ως σύμπτωση.

Η καύση βιβλίων, πολλώ δε μάλλον βιβλίων που προορίζονται για παιδιά, είναι μια φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο. Περνάει το μήνυμα πως ό,τι δεν μας αρέσει το καταστρέφουμε, με ό,τι διαφωνούμε ανοίγουμε πόλεμο, όχι με επιχειρήματα αλλά με βία.

Πρόσφατα, με αφορμή ένα περιστατικό στο θέατρο είχα δηλώσει ότι η ελευθερία της έκφρασης, του λόγου και της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση και στην πληροφόρηση. Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος μόνο μέσα από την καλλιέργεια πολιτών με ανοιχτούς ορίζοντες, γνώση και κριτική ικανότητα, και σίγουρα όχι από μεσαιωνικές και φασιστικές πρακτικές όπως η καύση βιβλίων.»