Skip to main content

Γυναίκες που τιμούν τον ρόλο της μητέρας

Η Vwoman.gr γιορτάζει με όλες τις γυναίκες τη μητρότητα και θυμάται όμορφα λόγια σπουδαίων γυναικών που την εμπιστεύτηκαν.

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο που αγαπάμε, ίσως, πιο πολύ από όλους στον κόσμο, στη μητέρα μας. Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα στις ημέρες μετά την Εαρινή Ισημερία τελούταν ο εορτασμός αφιερωμένος στην μητέρα όλων μας, στην μητέρα Γη ή αλλιώς την Γαία, καθώς εκείνη είναι που γεννά και δίνει ζωή. Αργότερα ο εορτασμός της Γαίας αντικαταστάθηκε από τον εορτασμό της κόρης της, της Ρέας, της μητέρας του Διός, του βασιλιά των θεών και των ανθρώπων κατά τους αρχαίους Έλληνες. Η Ρέα θεωρούταν η πρώτη μητέρα του κόσμου, καθώς ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

Πώς ξεκίνησε ο εορτασμός της γιορτής της μητέρας

Στη σύγχρονη εποχή ο εορτασμός της γιορτής της μητέρας ξεκίνησε από την Αμερική, από την προσπάθεια μίας γυναίκας, της Ann Maria Reeves Jarvis, για να μπορέσει να σβήσει το μίσος του εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στους Βόρειους και τους Νότιους. Η Ann Maria υπήρξε ακτιβίστρια νοσοκόμα που περιέθαλπε Αμερικανούς Στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Μετά τη λήξη του πολέμου οργάνωσε τον θεσμό «Mothers Friendships Day», στο πλαίσιο του οποίου η «μητέρα όλων των στρατιωτών», όπως την αποκαλούσαν, έφερνε σε επαφή μητέρες στρατιωτών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, που μαχόταν σε αντίπαλα στρατόπεδα με σκοπό να στηρίξει η μία την άλλη.

Διαβάστε περισσότερα στη Vwoman.gr