Skip to main content

Γίνεται κλειστή η δομή φιλοξενίας στα Διαβατά-Σε εξέλιξη κατασκευή φράχτη (vid)

Σε κλειστή – ελεγχόμενη δομή μετατρέπεται το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά. Με ηλεκτρονική κάρτα θα γίνεται η είσοδος και η έξοδος.

Εργασίες για την ανέγερση ενός νέου φράχτη πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί στύλοι, ύψους περίπου δύο μέτρων, σε απόσταση περίπου ένα μέτρο από την υπάρχουσα χαμηλότερη περίφραξη στην πλαϊνή πλευρά του κέντρου που βλέπει σε χωράφια, με τα έργα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπεύθυνος φορέας για τις προδιαγραφές, τις μελέτες, το διαγωνισμό και την κατασκευή του έργου είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης να μετατραπούν τα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά και τα Κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα σε κλειστές –ελεγχόμενες δομές. Εκτός από τα έργα περίφραξης θα τοποθετηθούν στις εισόδους ηλεκτρονικά συστήματα για την είσοδο και την έξοδο από τις δομές τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και τα μέλη ΜΚΟ.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα έχουν μια ηλεκτρονική κάρτα εισόδου ώστε να καταγράφεται η είσοδος και η έξοδος τους ενώ θα υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο όπου κάποιος θα μπορεί με αυτήν την κάρτα να μπαίνει ή να βγαίνει από τις δομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 8 το βράδι μέχρι τις 8 το πρωί θα απαγορεύεται η έξοδος για τους διαμένοντες στις νέου τύπου κλειστές και ελεγχόμενες δομές. Με βάση όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου το όλο εγχείρημα έχει ως στόχο την εμπέδωση κλίματος ασφαλείας για τις τοπικές κοινωνίες, την έγκαιρη αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών αλλά και ενίσχυσης των μέτρων για τη μη διάδοση του κορωνοϊού είτε αυτό αφορά διαμένοντες, είτε εργαζόμενους, είτε κατοίκους περιοχών σε κοντινή απόσταση από τα κέντρα. Να σημειωθεί ότι στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 951 άτομα που έχουν αιτηθεί άσυλο και αναμένουν τη σχετική απόφαση που αν είναι θετική θα δικαιούνται διεθνής προστασίας και άρα συμμετοχή σε προγράμματα ένταξης ή αν είναι αρνητική να απελαθούν από τη χώρα.