Skip to main content

Γίνεται νηπιαγωγείο παιδικός σταθμός στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης μειώνεται ο αριθμός των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς - Αντιδράσεις για συμβασιούχους.

Σε νηπιαγωγείο αναμένεται να μετατραπεί από τη νέα σχολική χρονιά ο δημοτικός παιδικός σταθμός της Πυλαίας, επί της οδού Ηλέκτρας 7, στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Πρόκειται για αλλαγή που υλοποιείται ως αποτέλεσμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης που θεσπίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και η εφαρμογή της οποίας ίσχυσε πιλοτικά σε μερίδα δήμων ανά τη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο εν λόγω δήμος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με το νέο σύστημα «αυξήθηκαν οι ανάγκες σε νηπιαγωγεία και μειώθηκε ο πληθυσμός των παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς». Πρακτικά, εξήγησε ο ίδιος, από τα περίπου 65 παιδιά που απασχολούσε ο παιδικός σταθμός, έχουν απομείνει μόλις 10, τα οποία θα απορροφηθούν από άλλους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Συνέπεια της αλλαγής αυτής, μεταξύ άλλων, είναι η απομάκρυνση 9 εργαζομένων, η σύμβαση των οποίων δεν ανανεώθηκε για τη νέα σχολική χρονιά. «Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του δήμου έκανε μία μελέτη και έκρινε πως πρέπει να απομακρυνθούν 15 άτομα» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης και συμπλήρωσε: «Μετά από εισηγήσεις μας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων δεν θα ανανεωθούν, σε 9. Και για εμάς είναι δύσκολη απόφαση, καθώς υπήρχε εξαιρετική συνεργασία μεταξύ μας, ωστόσο ο δήμος δεν δύναται οικονομικά να τους απασχολήσει». Σημειώνεται πως οι εν λόγω εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το νηπιαγωγείο θα υπάγεται στο κράτος.

Για την τύχη των 9 εργαζομένων έχουν προκληθεί αντιδράσεις από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μέλη του οποίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας τόσο την ημέρα συνεδρίασης του νομικού προσώπου του δήμου (19/8) όσο και την ημέρα επικύρωσης της απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο (21/8).

«Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και δεν είναι ο μόνος» ανέφερε στη Voria.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου, Κλεοπάτρα Χοροζίδου και συνέχισε: «Η απαξίωση των παιδικών σταθμών, η μη δημιουργία βρεφικών τμημάτων, η μη έγκαιρη εύρεση χώρων για την στέγαση τους, οι πράξεις, οι "παραλείψεις" τους, οδηγούν στους ιδιώτες. Θα μας βρουν μπροστά τους» επεσήμανε.

Ο Σύλλογος αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη, το "πρόβλημα" με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και οι υπόλοιποι δήμοι, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς από φέτος θα ισχύσει καθολικά η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.