Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020
x

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»

Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ προήδρευσε στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε κτίριο του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, προήδρευσε το πρωί (ώρα Ελλάδας) του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανώτατο όργανο του Οργανισμού, σε αίθουσα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ηγέτες και προσωπικότητες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Επίσης, παρέστη σε δεξίωση του Μπιλ Κλίντον, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον κ. Παπανδρέου στις επικείμενες εκλογές και εξέφρασε την επιθυμία να λάβει ξανά μέρος στο Συμπόσιο της Σύμης.

Μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχαμε τη συνάντηση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με δυο κυρίαρχα θέματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα. Πρώτον, το θέμα της κλιματικής αλλαγής και δεύτερον, της οικονομικής κρίσης. Και θεωρώ επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ζήτημα αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας, των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από τη φετινή Γενική Συνέλευση», ο κ. Παπανδρέου είπε:  «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι».

Συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον (Επιτροπή LAGOS-PERSSON). Όπως σημειώνεται, πρόκειται για τα αποτελέσματα της συστηματικής δουλειάς ενός χρόνου των δύο αυτών Επιτροπών, τα οποία θα οδηγήσουν σε«πολύτιμα συμπεράσματα» και για το μοντέλο της «Πράσινης Ανάπτυξης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ