Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
x

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΡΠΙΑ

Τις εκδηλώσεις στην Ευκαρπία τίμησε και ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν.

Με λαμπρότητα και εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση κόσμου γιορτάστηκε η 79η επέτειος του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά. Τιμήθηκε η αγάπη των ηρώων για την πατρίδα, το θαύμα της νίκης που ανέτρεψε τα σχέδια του Μουσολίνι και του Χίτλερ, το χρέος απέναντι στην ιστορία.

Τις εκδηλώσεις στην Ευκαρπία τίμησε με την παρουσία του και ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν και ιδιαίτερα τη μαθητική κοινότητα,  δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από το μεγάλο ΟΧΙ στη φρίκη του φασισμού και του ναζισμού. Το έπος του 40 είναι η γαλανόλευκη, η Αντίσταση, η βαθιά αγάπη για την πατρίδα, τα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, οι κακουχίες και τα κρυοπαγήματα, η ιαχή ''αέρα'' των Ελλήνων, ο φόβος στις ψυχές των στρατιωτών του Ντούτσε, οι μάλλινες κάλτσες και φανέλες, τα γράμματα και οι φωτογραφίες, οι θυσίες, η πείνα, οι ανακρίσεις, οι εκτελέσεις, η πιο σημαντική νίκη των συμμάχων κατά του άξονα, ο θαυμασμός των Ευρωπαίων ηγετών για τα ελληνικά κατορθώματα.

Η 28η Οκτωβρίου είναι όμως και η μνήμη που δεν ξεθωριάζει, είναι το ΟΧΙ που εξοπλίζει καλύτερα την ατομική και συλλογική μας αυτογνωσία, η αντίσταση σε κάθε μορφή βίας και υποτέλειας, είναι η συνεννόηση και η συσπείρωση, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός, η αρετή και η δικαιοσύνη, είναι το αύριο που εμπνέεται από τα διδάγματα του παρελθόντος και αντλεί δύναμη από την ιστορική αλήθεια».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ