Skip to main content

Ξάνθη: Ανάσα για την τοπική οικονομία οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

Υπερπλήρη τα ξενοδοχεία με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Μια εβδομάδα που τονώνει την οικονομία όλου του νομού αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα.

Μία σημαντική πολυδιοργάνωση για την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Ξάνθης ανοίγει το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία της Μητρόπολης, μια διοργάνωση – θεσμός, που μέχρι και τις 9 του μήνα, θα φέρει χιλιάδες επισκεπτών στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Φυσικά πρόκειται για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης.

Σε αυτήν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, η ζωή για ντόπιους και επισκέπτες παίρνει άλλα χρώματα, ρυθμούς και αρώματα, ενώ η τοπική οικονομία δέχεται μία σημαντική τονωτική ένεση που ωφελεί χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά και αυτό τον αγροτικό κόσμο του νομού που εφοδιάζει ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.

Ήδη, από καιρό πριν, είναι overbooked όλα τα ξενοδοχεία του νομού για το τελευταίο τριήμερο των Γιορτών, το τελευταίο Παρασκευο- Σαββατοκύριακο , όπως είπε στη Voria.gr o αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης , ο Ξανθιώτης κ. Απόστολος Αγκόρτσας. Μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας, τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία μειώνονται στο 50%-60% καθώς οι Γιορτές, στις εργάσιμες ημέρες στηρίζονται στους ντόπιους και τους κατοίκους των γύρω κοντινών περιοχών.

Όμως στη διάρκεια των δύο Παρασκευο- Σαββατοκύριακων, η πόλη, ειδικά από τότε που οι Γιορτές έγιναν θεσμός, δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα όπως είπε και η ξενοδόχος κ. Νικολέτα Λαφτσοπούλου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κρατήσεις και από Σέρβους, Βούλγαρους και Τούρκους που μεμονωμένα κι όχι σε γκρούπ, έρχονται στην Ξάνθη.

Οι επισκέπτες της Ξάνθης, στη διάρκεια των Γιορτών, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδων και είναι δύσκολο να υπολογιστούν γιατί πάρα πολλοί, από γειτονικούς νομούς και με την εύκολη πρόσβαση που εξασφαλίζει η Εγνατία Οδός, δεν διανυκτερεύουν στην πόλη, είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Πασχάλης Λύρατζης.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης προσέλευσης, εκτιμάται ότι πολύ περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες της Ξάνθης (στο Μητρώο του Επιμελητηρίου είναι εγγεγραμμένοι 6.500), ωφελούνται από την κίνηση που δημιουργείται, ενώ στην κορύφωσή της, γεμίζουν όλα τα κρεβάτια στα ξενοδοχεία του νομού, το 60% των οποίων βρίσκονται στην πόλη της Ξάνθης.

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ο δεύτερος μεγάλος θεσμός στην Ξάνθη μετά τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1991 και έκτοτε διοργανώνονται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ξεχωριστό χαρακτηριστικό του θεσμού αποτελεί η συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων , οι οποίοι κατά τις ημέρες των Γιορτών έχουν τα δικά τους «στέκια» στην Παλιά Πόλη, 34 τον αριθμό, σημεία από τα οποία ξεκινούν τα γλέντια, με μουσικές, οινοποσίες και φαγοπότι.

Στη φετινή εβδομάδα των Γιορτών Παλιάς Πόλης, με ευθύνη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, θα πραγματοποιηθούν 68 εκδηλώσεις και θα δοθούν 14 συναυλίες, ενώ η διοργάνωση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου, στο σημείο από το οποίο και θα ανοίξει, δηλαδή στην Πλατεία της Μητρόπολης.