Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιορτή Υιοθεσίας για όσους θέλουν το δικό τους κατοικίδιο

Δεκάδες αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια, πρόκειται να βρουν το νέο τους σπίτι, στη Γιορτή Υιοθεσίας, το Σάββατο, στο κατάστημα Almapet.

Περισσότερα από 30 σκυλάκια και γατάκια αυτό το Σάββατο θα «φορέσουν τα καλά τους» και θα επισκεφθούν το κατάστημα Almapet στο 17ο χλμ Θεσσαλονίκης - Περαίας, για να γνωρίσουν τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο της Γιορτής Υιοθεσίας που διοργανώνει το κατάστημα, σε συνεργασία με τη φιλοζωική ομάδα Αδέσποτος Πλανήτης.
 
Πρόκειται για μια γιορτή με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός κατοικίδιου, η οποία παράλληλα θα βοηθήσει ώστε δεκάδες ζωάκια να βρουν ένα καινούργιο σπίτι και μια οικογένεια που θα τους προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη.

Η γιορτή διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, που γιορτάζεται διεθνώς, σήμερα, 4 Οκτώβρη, αλλά και για τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας της επιχείρησης. Πέρυσι, περίπου 500 άτομα επισκέφθηκαν τη Γιορτή Υιοθεσίας και αρκετοί γνώρισαν εκεί το νέο τους κατοικίδιο. Έτσι, λοιπόν και φέτος, το σωματείο «Αδέσποτος Πλανήτης» θα φέρει μερικά κατοικίδια στο χώρο της γιορτής προκειμένου ο κόσμος να τα δει και να τα επιλέξει.

Από τους δρόμους και το καταφύγιο, στη ζεστασιά μιας οικογένειας

«Θέλουμε να προωθήσουμε την ιδέα της υιοθεσίας ως τη σωστή επιλογή, για αυτό και άλλωστε δεν πουλάμε ζώα στο κατάστημά μας, είμαστε κατά της αγοραπωλησίας», λέει στη Voria.gr ο Αθανάσιος Γερασιμόπουλος, υπεύθυνος του καταστήματος Almapet. Ακόμη, προσθέτει ότι είναι σημαντικό να υιοθετεί κάποιος έναν αδέσποτο σκύλο ή μια γάτα. «Βλέπουμε ότι τα ζώα το καταλαβαίνουν και το εκτιμούν όταν κάποιος τους παρέχει τη θαλπωρή μιας οικογένειας, ενώ μέχρι τότε ζούσαν στο δρόμο ή σε κάποιο καταφύγιο», λέει.

Άλλωστε, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους και κινδυνεύουν αποτελούν μια πολύ θλιβερή εικόνα που αντικατοπτρίζει αφενός την έλλειψη μέριμνας από το κράτος και αφετέρου την απάθεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας - και για αυτό η Γιορτή Υιοθεσίας αποτελεί μια κίνηση ελπιδοφόρα που στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης.

Πέρα από την προοπτική για υιοθεσία, ωστόσο, όσοι βρεθούν αυτό το Σάββατο στη γιορτή θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ειδικούς για όλα τα θέματα που αφορούν την υιοθεσία, τις δυσκολίες αλλά και τις ευθύνες που έχει η φροντίδα ενός κατοικιδίου. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ένα κατοικίδιο δεν είναι ένα ευχάριστο μικρό ζωάκι που μας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά ένα νέο μέλος στην οικογένεια, που έχει συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις», λέει ο κ. Γερασιμόπουλος.

Πάντως, σύμφωνα με την Ελένη Γραμματοπούλου, πρόεδρο του σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης»,  η νοοτροπία του κόσμου σχετικά με τις υιοθεσίες έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Ο κόσμος είναι δοτικός προς τα ζώα. Όταν το σωματείο μας δίνει ένα κατοικίδιο για υιοθεσία, εμείς μετά επισκεπτόμαστε και "επιθεωρούμε" το περιβάλλον. Σε ποσοστό 95%, τα ζώα ζουν ευτυχισμένα στην οικογένεια που τα έχει υιοθετήσει», αναφέρει στη Voria.gr η κα Γραμματοπούλου. Προσθέτει, βέβαια ότι υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό οικογενειών που επιστρέφουν το κατοικίδιο στο σωματείο, ωστόσο πρόκειται για πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως ο θάνατος ή η ασθένεια του ιδιοκτήτη.

«Προσκαλούμε όλους τους φιλόζωους να έρθουν στη Γιορτή Υιοθεσίας με καλή διάθεση, για να δουν τα αδέσποτα ζώα και να ενημερωθούν», λέει η κα Γραμματοπούλου και συμπληρώνει ότι ακόμη κι αν οι επισκέπτες δεν αποφασίσουν να υιοθετήσουν κάποιο κατοικίδιο, θα αποκτήσουν μια σημαντική εμπειρία για να την αξιοποιήσουν όποτε θα είναι έτοιμοι. «Δεν θα αφήσουμε καμία απορία άλυτη!», καταλήγει.

Η Γιορτή Υιοθεσίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της Almapet, στο 17ο χλμ Θεσσαλονίκης - Περαίας. Μάλιστα, η εταιρεία θα προσφέρει στους μέλλοντες «γονείς», την τροφή που θα χρειαστεί το κατοικίδιό τους για τρεις ολόκληρους μήνες. Παράλληλα, όσοι αποφασίσουν να υιοθετήσουν θα έχουν, εφόσον το επιθυμούν, στείρωση και κτηνιατρικές υπηρεσίες για το κατοικίδιό τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Για τους μικρούς φίλους που θα παρευρεθούν στη Γιορτή, θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις - έκπληξη, ενώ θα υπάρχει και μπουφές για όλους τους επισκέπτες.