Skip to main content

Γιορτή νίκης στο δάσος Χάμπαχ

Ακτιβιστές γιόρτασαν μια πρώτη νίκη σε ένα άνισο μπρα ντε φερ με τον ενεργειακό κολοσσό RWE και την τοπική κυβέρνηση της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας

Τι σημασία έχει αν ήταν 50.000, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές ή 25.000 με 30.000, όπως ισχυρίζεται η αστυνομία; Σημασία έχει ότι ακόμη και έτσι, τέτοια προσέλευση ακτιβιστών αλλά και απλών καθημερινών ανθρώπων για να γιορτάσουν μια πρώτη νίκη της «απλής λογικής» δεν έχει ξαναγίνει στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία. Ήταν όλοι εκεί. Όλοι εκείνοι που τα περασμένα έξι χρόνια, είτε με τους λεγόμενους περιπάτους στο δάσος Χάμπαχ (Hambacher Forst), είτε ως ένοικοι των ξύλινων σπιτιών, σφηνωμένων ψηλά ανάμεσα στα κλαδιά των υπεραιωνόβιων δέντρων, είτε ως campers, έδωσαν άνισο αγώνα με τον ενεργειακό κολοσσό RWE για να μη εξαφανιστούν και τα τελευταία εκτάρια που απέμειναν από ένα δάσος 12.000 χρόνων.

Πρώτος επίλογος στα δικαστήρια

Ακτιβιστές και διαδηλωτές με πανό, πολύχρωμα μπαλόνια, χάρτινες επιγραφές, σημαιάκια, τύμπανα, ακορντεόν, φυσαρμόνικες κι αλλά μουσικά όργανα, ακόμη και πιάνο, τραγουδούσαν και χόρευαν ξέφρενα πάνω στο χορτάρι, ακριβώς δίπλα στο δάσος Χάμπαχ για τον καταρχήν επίλογο σε μια μακρά διαμάχη μεταξύ του ενεργειακού κολοσσού RWE και της τοπικής κυβέρνησης του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας- Βεστφαλίας από τη μια πλευρά και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την άλλη. Μια διαμάχη γράφτηκε στο διοικητικό δικαστήριο του Μίνστερ.

Ο ενεργειακός κολοσσός είχε πάρει την άδεια από την τοπική κυβέρνηση για να αποψιλώσει το δάσος και να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη, την ώρα που στο Βερολίνο ειδική επιτροπή επεξεργαζόταν σχέδια, που πρόκειται να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα για τη σταδιακή ενεργειακή αποδέσμευση της Γερμανίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, απόφαση ειλημμένη από την κυβέρνηση Μέρκελ. Το δικαστήριο μετά από προσφυγή της περιβαλλοντικής οργάνωσης BUND έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι οι αποψιλώσεις σταμάτησαν προς το παρόν.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Στην τεράστια σκηνή που στήθηκε δίπλα στο δάσος ο άνθρωπος της ημέρας ήταν ο επικεφαλής της BUND Χομπερτ Βάιγκερ. Μιλώντας προς τους διαδηλωτές έκανε λόγο για ένα «ισχυρό μήνυμα της κοινωνίας των πολιτών προς την κατεύθυνση της γρήγορης απομάκρυνσης από τους υδρογονάνθρακες». Εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων αποτίμησαν τις εξελίξεις ως ένα καθαρό μήνυμα προς το Βερολίνο. «Η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων ξεκινά από σήμερα» τόνισε ο επικεφαλής της Greenpeace Μάρτιν Κάιζερ. Όλοι οι ομιλητές κάλεσαν του παριστάμενους να μη ξεχάσουν ότι το δάσος Χάμπαχ δεν έχει σωθεί οριστικά.

Αλλά ο ίλιγγος της απρόσμενης νίκης, ο λαμπρός και ζωογόνος ήλιος και η μουσικη από τα μουσικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην υπαίθρια γιορτή ήταν τόσο μεθυστικοί, που σχεδόν κανείς δεν ήθελε να αναλογιστεί την επόμενη ημέρα. Σχεδόν κανείς. Μπαίνοντας και πάλι στο δάσος, που είχαμε αποχαιρετίσει την προηγούμενη εβδομάδα με την πεποίθηση ότι δεν θα επρόκειτο να το ξαναδούμε, διαπιστώνουμε ότι ακτιβιστές, με λουριά και ειδικά παπούτσια αναβάσεων, βρίσκονταν ανεβασμένοι στα υπεραιωνόβια δένδρα για να φτιάξουν και πάλι ξυλόσπιτα. Άλλοι κουβαλούσαν πεσμένα ξύλα για να κατασκευάσουν φυσικό τείχος προστασίας από την αστυνομία. Πιο κάτω ακτιβιστές έστηναν σκηνές με την πρόθεση να κατασκηνώσουν μέχρι νεοτέρας. Οι περισσότεροι έδιναν ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα περιμένοντας τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας σωτηρίας του Χάμπαχ συνεχίζεται!

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Χάμπαχ

Πηγή: Deutsche Welle