Skip to main content

Μπουτάρης:Γιορτή Πολυγλωσσίας στο λιμάνι-Τι είπε για τις κακές γλώσσες

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως φέτος στο πλαίσιο της γιορτής θα διοργανωθούν «άπειρες εκδηλώσεις» ενώ υπογράμμισε τη σημασία της τοποθεσίας.

Το τριήμερο από τις 18 έως τις 20 Μαΐου κορυφώνεται η 6η Γιορτή της Πολυγλωσσίας που θα φιλοξενηθεί φέτος στους χώρους του λιμανιού Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο της να τονίσει τον πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό χαρακτήρα της πόλης. 

Κατά τη σημερινή παρουσίαση της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως φέτος στο πλαίσιο της γιορτής θα διοργανωθούν «άπειρες εκδηλώσεις» ενώ υπογράμμισε τη σημασία της τοποθεσίας της γιορτής.

«Για να ευχαριστηθούν και οι κακές γλώσσες που λέγανε ότι μας κορόιδεψε η κυβέρνηση και δεν μας δίνει τίποτα στο λιμάνι, η πρώτη εκδήλωση που γίνεται [μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ], η γιορτή της πολυγλωσσίας γίνεται με κέντρο τον πρώην βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι βρεφονηπιακός σταθμός. Έχουμε και τις άλλες δύο αίθουσες δίπλα, αυτή της πρώην στρατιωτικής διοίκησης, που είναι και αυτές εξαιρετικές, έχουμε το κτήριο του υπολιμενάρχη που βρίσκεται μπαίνοντας στο λιμάνι και την αποθήκη Δ'. Είναι κάτι περισσότερο από ό,τι είχαμε ζητήσει εξαρχής! Και φυσικά είναι επίσης είναι η διαχείριση του υπαίθριου χώρου που γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος», τόνισε ο δήμαρχος.

Στη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 225 δράσεις ενώ θα λάβουν μέρος πάνω από 128 φορείς, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος ανέφερε ότι για την προετοιμασία της φετινής γιορτής χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες προετοιμασίας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές, πολυγλωσσικά εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα, καφέ πολυγλωσσίας, εκθέσεις μνήμης και φωτογραφίας, ομιλίες καθώς και θεματικούς κύκλους ερευνητικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της γιορτής, θα στηθεί και το πολυγλωσσικό χωριό στο οποίο συμμετέχουν φορείς και προξενεία.

Για τον τίτλο της φετινής διοργάνωσης, «Η μόρφωση στο δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό» μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη της εκδήλωσης, Αργυρώ Μουμτζίδου.

«Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος καθώς η πολυγλωσσία είναι η αυτοβιογραφία μας και η αυτοβιογραφία μας συμβαίνει κάθε στιγμή στον δρόμο. Και η μόρφωση σημαίνει συνδιαμόρφωση, σημαίνει μαζί, σημαίνει πλησίον», τόνισε.

Μάλιστα σημείωσε πως η γιορτή πολυγλωσσίας έχει ενταχθεί στη λίστα καλών πρακτικών της UNESCO ενώ υπογράμμισε πως μέσω του προγράμματος Erasmus +, άλλοι δήμοι, όπως αυτός της Βαρκελώνης, και φορείς θα μελετήσουν την ίδια τη γιορτή της πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκης αλλά και τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του χρόνου ως κεντρικό εργαλείο μάθησης.

«Η προσπάθεια μας είναι να αναδείξουμε την πολυγλωσσία ως ένα έξυπνο εργαλείο κοινωνικής συνοχής», σχολίασε η κ. Μουμτζίδου.

«Η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα είναι έννοιες που περιγράφουν μια πραγματικότητα που ήταν ανέκαθεν στο DNA της πόλης αυτής και ταυτίζεται με τις περιόδους που γνώρισε άνθηση», σημείωσε ο Φίλιος Στάγκος, γενικός διευθυντής της TV100, που στηρίζει τον θεσμό.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.