Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
x

ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Η καθιερωμένη εκδήλωση των ψαράδων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγ. Παρασκευής, πολιούχου της Ν. Κρήνης, από τον Δήμο Καλαμαριάς.

Tην ευκαιρία να γευτούν δωρεάν ψητές σαρδέλες, σαλάτα, ψωμί και άφθονη ρετσίνα και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους παραδοσιακών  συγκροτημάτων που αναμένεται να ανάψουν το γλέντι, θα έχουν όσοι παραβρεθούν το βράδυ της Πέμπτης  25 Ιουλίου στις 9.30 στη Ν. Κρήνη και συγκεκριμένα στο Άλσος Νέας Κρήνης (πρώην Καπναποθήκες).

Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση  των ψαράδων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της Ν. Κρήνης, από τον Δήμο Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Αλιευτικό Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Ν. Κρήνης - Καλαμαριάς. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο των ψαράδων του συνοικισμού Ν. Κρήνης (Σμυρναίων στην καταγωγή) που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, τα Χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «η Αγία Παρασκευή» και του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κρήνης « Μπουμπουλίνα», θα χορέψουν,  ενώ το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής με τους Γιώργο Ψάλτη (βιολί-τραγούδι), Λίνα Αλατζίδου (τραγούδι), Αργύρη Μάντζιο (κλαρίνο), Γιάννη Καρακαλπακίδη (λαούτο) και Φοίβο Αποστολίδη  (κρουστά), φιλοδοξούν να μεταφέρουν στους παραβρισκόμενους  το κέφι και τη διάθεση σε ένα γλέντι που είθισται το ξεφάντωμα να κρατάει  μέχρι αργά...

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ψαράδες της περιοχής καθιέρωσαν αυτό το έθιμο που γίνεται την παραμονή της γιορτής της εκκλησίας της περιοχής (Αγ. Παρασκευή) για να έχουν καλές ψαριές και γεμάτα δίχτυα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ