Skip to main content

Γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα Θεσσαλονίκης - Για φιλανθρωπικούς σκοπούς τα έσοδα

Ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στον χώρο του αστικού αμπελώνα του δήμου, στην περιοχή του Καυτανζογλείου, παρουσία του Κ.Ζέρβα

Ο τρύγος, η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελουργίας, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του αστικού αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου.

Ο τρύγος για τις κόκκινες ποικιλίες έγινε σήμερα το πρωί παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, συμμετέχοντας και ο ίδιος στη διαδικασία, κόβοντας τσαμπιά.

«Το αμπέλι, ο τρύγος, το κρασί είναι σύνθετο με την Ιστορία των Ελλήνων. Σήμερα εδώ, στο τόσο όμορφο κομμάτι μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, το 2013 φυτέψαμε τέσσερις ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γιορτάζουμε τον τρύγο, το πιο σημαντικό κομμάτι στους αμπελουργούς, στους οινοποιούς και στη μακραίωνη ιστορία μας που είναι συνδεδεμένη με το αμπέλι», τόνισε ο κ. Ζέρβας, ευχαριστώντας τον οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον Στέφανο Κουντουρά καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, τους ανθρώπους του δήμου και τη γειτονιά που αγκάλιασε τον αμπελώνα.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως φέτος τα κρασιά που θα προκύψουν από αυτόν τον τρύγο θα δημοπρατηθούν έτσι ώστε τα έσοδα να αξιοποιηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Είναι κάτι που γίνεται σε πολλές πόλεις στον κόσμο. Έτσι και η Θεσσαλονίκη με ιστορία στην αμπελουργία κάνει κάτι που γίνεται σε μεγάλες πόλεις και αξιοποιεί το αμπέλι για φιλανθρωπικούς σκοπούς», τόνισε.

Πρόκειται για τον όγδοο τρύγο, με τον δήμαρχο να υπενθυμίζει ότι ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε το 2013 και αποτέλεσε μια πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά.

Παρόντες στον σημερινό τρύγο και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και ο καθηγητής Αμπελουργίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουντουράς. 

«Δεν μπορούσαμε με τίποτα να πιστέψω πριν από εννέα χρόνια ότι θα γινόταν αυτό που υπάρχει σήμερα. Το κάναμε όλοι με πολύ αγάπη», τόνισε ο κ. Κουντουράς.

Στον αμπελώνα είναι δύο κόκκινες ποικιλίες, το ξινόμαυρο και το αγιορείτικο καθώς και η μαλαγουζιά και η ρομπόλα. «Όλες οι ποικιλίες πάνε εξαιρετικά, ο αμπελώνας έχει βρει τον ρυθμό του», σημείωσε ο κ. Κουντουράς επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι του δήμου κάνουν εξαιρετική δουλειά. 

Ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Συντήρησης Κήπων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου, του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Κτήματος Γεροβασιλείου.