Skip to main content

Γιούνκερ: Η στάση Μέρκελ στην ελληνική κρίση ήταν η μεγαλύτερή της αποτυχία

Αν δεν υπήρχε η διστακτικότητα της Γερμανίας Καγκελαρίου, θα είχαμε βοηθήσει την Ελλάδα νωρίτερα, δηλώνει ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τους «δισταγμούς» της Άγκελα Μέρκελ κατά τη δεκαετία της κρίσης χρέους της Ελλάδας χαρακτηρίζει ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το σημαντικότερο σφάλμα της Γερμανίδας καγκελαρίου κατά τα 16 χρόνια της στην εξουσία, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Ο πολύπειρος πολιτικός από το Λουξεμβούργο παραδέχεται ότι «είχα συγκρούσεις μαζί της, μεγάλες διαφωνίες, και κυρίως για το θέμα της Ελλάδας». Το εξηγεί αυτό καταθέτοντας ότι «οι Γερμανοί, η κοινοβουλευτική της ομάδα και ο γερμανικός Τύπος δεν σέβονταν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, κι έτσι της έλεγα ότι η Ελλάδα διαφέρει από την εικόνα που είχε για αυτήν».

Ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι κατάφερε από μόνος του να την πείσει την κ. Μέρκελ για αυτό, παρά τις προσπάθειές του. Το πέτυχε μόνο με δύο πολύ σημαντικούς «συμμάχους», και κατονομάζει τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον «δικό της υπουργό Οικονομικών, τον [Βόλφγκανγκ] Σόιμπλε που ήταν καλός μου φίλος και επί τη ευκαιρία πολύ φιλοευρωπαίος».

Προσθέτει ακόμη ότι ενώ ο κ. Σόιμπλε προτιμούσε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «εγώ ήμουν σφοδρός πολέμιος της ιδέας αυτής». Ενώ η κα Μέρκελ «ποτέ δεν συμμερίστηκε την άποψη Σόιμπλε, επίσης ποτέ δεν αρνήθηκε τη χρησιμότητα της ιδέας εκείνης. Ωστόσο τελικά τα έβλεπε με τη λογική και θεώρησε ότι κάτι τέτοιο θα μας έφερνε σε ταραγμένα νερά με την Ιταλία και άλλες χώρες».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει στο Euronews ότι «εκτιμώ ως τη μεγαλύτερη αποτυχία [της κας Μέρκελ] τους δισταγμούς που έδειξε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, και εξαιτίας της απροθυμίας και της διστακτικότητάς της χάναμε χρόνο. Η Ελλάδα μπορούσε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα», τονίζει.

Πηγή: Euronews