Skip to main content

Γιουτίκας: Κλειστές αγορές, κουνούπια και εργάτες γης θύματα του covid

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας έθεσε τρία μείζονα ζητήματα στην τηλεδιάσκεψη με τη Μαρία Αντωνίου.

Τρία φλέγοντα ζητήματα έθεσε στη σημερινή σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία της διευθύντριας του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Στη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και των προέδρων των Επιμελητηρίων, του ΣΒΕ, του ΣΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης κ.ά., ο κ. Γιουτίκας έθεσε τα ζητήματα των ελέγχων στην πασχαλινή αγορά, της καταπολέμησης των κουνουπιών και των αλλοδαπών εργατών γης.

«Είναι τρία μείζονα ζητήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και μέρος της ευθύνης έχουμε κι εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε, όλοι όσοι συμμετείχαμε έχουμε γίνει κοινωνοί των ανησυχιών του κόσμου, ενώ οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις στη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού», είπε ο κ. Γιουτίκας, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.

Έλεγχοι

Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στους ελέγχους στην πασχαλινή αγορά. Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, «έχουμε βγάλει το σχετικό πρόγραμμα των ελέγχων για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΕΦΕΤ και του Γενικού Χημείου του Κράτους θα αρχίσουν να 'οργώνουν' την αγορά για την αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, αλλά και για να διασφαλίσουν την επάρκεια και την ποιότητα των καταναλωτικών προϊόντων και τη δημόσια υγεία».

Ένα ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τους ελέγχους είναι εκείνο των κλειστών αγορών. Το θέμα έθεσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου στο Καπάνι, ενώ ανάλογες αγορές υπάρχουν και στις Σέρρες, αλλά και στην Επανομή.

«Το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο εν μέσω κρίσης κορωνοϊού θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες αγορές και πως θα γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Περιμένουμε την έκδοση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου και καλέσαμε τους αρμόδιους να μεριμνήσουν για την έγκαιρη έκδοσή της, ώστε να γίνουν με συγκεκριμένο πλαίσιο και οι έλεγχοι», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Κουνούπια

Το ζήτημα της έναρξης της καταπολέμησης των κουνουπιών επίσης ετέθη στην τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Γιουτίκας ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι ήδη από τις 6 Απριλίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αρχίσει τους επίγειους ψεκασμούς, δηλαδή την προνυμφοκτονία, αφού υπάρχει ανάδοχος στο πρόγραμμα, που έχει τριετή διάρκεια. Έτσι υπήρχε έγκαιρη προετοιμασία και έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης.

Εργάτες γης

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η ανάγκη για εργατικό δυναμικό για τις χειρονακτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στα χωράφια και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα αυτή την εποχή.

Η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και μια σειρά από αγροτικές εργασίες γίνονται εδώ και χρόνια με αλλοδαπούς εργάτες γης. Με την πανδημία του κορωνοϊού όμως και με τα περιοριστικά μέτρα, αλλοδαποί εργάτες που νόμιμα μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια δεν υπάρχουν.

«Το ζήτημα έχει τεθεί μετ' επιτάσεως από τον αγροτικό κόσμο στην Κεντρική Μακεδονία. Οι αλλοδαποί εργάτες γης, που είναι εποχικοί και μένουν το υπόλοιπο διάστημα του έτους στις γειτονικές χώρες, στην πατρίδα τους, αυτό το διάστημα μετακόμιζαν με άδεια εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα γι' αυτό το λόγο. Όμως πλέον δεν εκδίδονται άδειες εξαρτημένης εργασίας για να μπορέσουν να έρθουν στη χώρα μας. Το πρόβλημα το επιδεινώνει και η άρνηση να χορηγηθούν τέτοιες άδειες και σε όσους έχουν ήδη βίζα και είναι εντός των συνόρων της χώρας μας», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν δέχεται την έκδοση τέτοιων αδειών πλέον και δεν χορηγεί καμιά άδεια εξαρτημένης εργασίας σε αλλοδαπούς.

Τόσο ο κ. Καράογλου, όσο και η κ. Αντωνίου επισήμαναν ότι θα τεθεί το ζήτημα, που απασχολεί πολύ τον αγροτικό κόσμο και απειλεί την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά σε όλες τις περιοχές που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο εργατικό δυναμικό.