Skip to main content

Γιουτίκας: Μας λείπει ο Άρης αλλά τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα

«Ελπίζω να τελειώσουν όλα σύντομα και να τα ξαναπούμε στο Χαριλάου», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Για τις δράσεις της Περιφέρειας στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε μιλώντας στον ρ/σ «Libero», ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και υποστηρικτής του Άρη:

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, λόγω κορωνοϊου:

«Είναι πρωτόγνωρη. Δυστυχώς θα έχουμε κι άλλα φυσικά φαινόμενα που χτύπησαν την Κεντρική Μακεδονία. Αντεπεξήλθαμε άριστα στον χιονιά που είχε. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και όλης της Ελλάδας λειτουργεί οργανωμένα και πολύ σωστά. Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, όχι μόνο για εμάς. Εμείς από την πρώτη στιγμή δημιουργήσαμε -πρωτού ακόμα γίνουν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων- ομάδα διαχείρισης κρίσης που είναι σε 24η επιφυλακή. Τηρούμε ευλαβικά και αυστηρά τα μέτρα. Έχουμε απολυμάνει όλα τα κτήρια που είναι ιδιοκτησία της περιφέρειας καθώς είχαμε και ένα κρούσμα στο κτίριο των τεχνικών υπηρεσιών το οποίο έχει μπει σε καραντίνα για 15 μέρες. Ευτυχώς ανάρρωσε γρήγορα.

Οι συναλλαγές με το κοινό, γίνονται αποκλειστικά είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε στους πολίτες. Η Περιφέρεια λειτουργεί στο σύνολο της αλλά μόνο ηλεκτρικό ή τηλεφωνικά. Όποιος μπει στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, υπάρχει ένα μπάνερ όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει ανά διεύθυνση/ανά τμήμα με συγκεκριμένο τηλέφωνο έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί. Τα συλλογικά όργανα λειτουργούν είτε διά περιφοράς, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων. Τα μόνο που έχουν ανασταλεί είναι οι εξετάσεις οδήγησης και οι εξετάσεις για τεχνικά επαγγέλματα. Έχουν ανασταλεί μέχρι νεοτέρας γιατί πρέπει να γίνουν διά ζώσης.

Από εκεί και πέρα έχει πάρει μερικές πρωτοβουλίες και ο περιφερειάρχης μας, κ. Τζιτζικώστας σε ότι αφορά την στήριξη των πολιτών. Υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, με πάνω από 1600 τηλέφωνα μέχρι σήμερα. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Επίσης, υπάρχει ένα σύστημα τηλεϊατρικής εξυπηρέτησης μέσω βιντεοκλήσεων των πολιτών και συζήτηση με γιατρούς σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Παραλάβαμε ένα σημαντικό φορτίο υγειονομικού υλικού με μάσκες και αντισηπτικά και τα δίνουμε κυρίως στα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Θα ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα που θα δοθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και σε φορείς όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική. Είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες που καταφέραμε και εφοδιαστήκαμε με τέτοια είδη ατομικής προστασίας και εξασφαλίσαμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας μας».

Για το αν έχουμε επάρκεια υγειονομικού υλικού: «Εμείς μιλάμε με το Υπουργείο και τις Υ.Π.Ε. και βλέπουμε τι αιτήματα υπάρχουν. Προσπαθούμε να τα προμηθεύσουμε στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, όμως για τη διανομή είναι υπεύθυνη το Υπουργείο. Τα φαρμακεία πλέον με δυσκολία προμηθεύονται μάσκες και αντισηπτικά άρα πιθανόν οι αποθήκες που προμηθεύουν τα φαρμακεία, τους τα δίνουν με το σταγονόμετρο προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο που ο κάθε πολίτης έπαιρνε μαζί του 200 μάσκες και 5 λίτρα αντισηπτικό. Θα ήταν πάρα πολύ περίεργο και δεν πρέπει να ξαναγίνει».

Για το κλείσιμο της παραλίας: «Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Ήταν απαραίτητο να γίνει σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε και την τεράστια κίνηση που υπήρχε στην Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει, δεν είναι εύκολο να μένεις σπίτι. Η κρισιμότητα και η ευκολία εξάπλωσης του ιού, είναι ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία για αυτά τα μέτρα, όπως έγινε στο Σέιχ Σου και στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Όπου βλέπουμε πως υπάρχει συνωστισμός κόσμου, πρέπει να παίρνουμε υπεύθυνες αποφάσεις και να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να έχουμε όσο των δυνατών λιγότερα κρούσματα. Μέχρι στιγμής πιστεύω πως η χώρα και η περιφέρεια τα πηγαίνουν πολύ καλά».

Για άλλες δράσεις της περιφέρειας και το αν πήγαν πίσω: «Όσες δράσεις έχουν να κάνουν με κοινό, έχουν ανασταλεί μέχρι νεοτέρας. Το θέμα των πολύτεκνων και η στήριξη σε κοινωνικές ομάδες μέσω της διάθεσης κουπονιών, έχουν ανασταλεί γιατί είναι αδύνατον να καλέσουμε 800 οικογένειες που είναι οι δικαιούχοι να παραλάβουν τα κουπόνια και να πάνε όλοι μαζί στις λαϊκές αγορές. Τέτοιου είδους μέτρα για κοινωνικές δράσεις, θα υλοποιηθούν με την πρώτη ευκαιρία. Μέσα στο καλοκαίρι πρώτα ο Θεός. Από εκεί και πέρα, εκθέσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις, έχουν αναβληθεί».

Για την έλλειψη αγωνιστικής δράσης: «Είναι μεγάλη μαχαιριά αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε για καφέ μπορούμε να πάμε, ούτε γήπεδο, ούτε να δούμε τους φίλους μας στο γήπεδο και να κάτσουμε στο σπορ καφέ, στον ναό να μιλήσουμε. Τα Σαββατοκύριακα για εμάς που είμαστε κάτι παραπάνω από φίλαθλοι και λατρεύουμε τα αθλήματα είναι πολύ δύσκολα να τα διαχειριστούμε. Από Τετάρτη-Πέμπτη συζητούσαμε για την Κυριακή, ενώ Δευτέρα-Τρίτη είχαμε τον απόηχο της αγωνιστικής.

Παλαιότερα αν μου λέγατε ότι θα σταματήσουν τα καφενεία και τα γήπεδα, θα κάναμε επανάσταση. Βλέπουμε τώρα ότι έχουν σταματήσει όλα λόγω κορωνοϊου. Εμείς πάντως στο σπίτι, βλέπουμε παλιούς αγώνες του Άρη και μεγάλες νίκες της ομάδας. Κοντά μας και τα παιδιά, ευκαιρία είναι να δουν αγώνες και το μεγαλείο του Άρη.

Είναι δύσκολα τα πράγματα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τις συνθήκες που δημιουργούνται. Βλέπεται και εσείς τις συζητήσεις για το αν και πότε θα γίνει το πρωτάθλημα, ποιος θα βγει Ευρώπη και τα λοιπά. Είναι δύσκολα θέματα αυτά».

Για τα τρέχοντα θέματα τις περιφέρειας: «Τρέχουν διάφορα θέματα. Την Δευτέρα έχουμε περιφερειακό συμβούλιο και θα εγκρίνουμε την οριστικοποίηση της μελέτης της σύνδεσης της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου με το φανάρι του Αγίου Αθανασίου στη Γέφυρα, έτσι ώστε να συνδεθεί η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης με την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Θα δώσει ανάσα στη μετακίνηση για περιοχές όπως η Χαλάστρα, η Γέφυρα και ο Βαθύλακκος, αλλά θα είναι μια διέξοδος και για τα φορτηγά».

Για την έλλειψη φωτισμού σε εκείνες τις περιοχές: «Έχει παρθεί μια απόφαση σκληρή σε εκείνη την περιοχή μετά από φαινόμενα κλοπών. Δυστυχώς, αποφασίσαμε να ανάψουμε τα φώτα μόνο στους κόμβους και στη γέφυρα του ποταμού Αξιού. Από εκεί και πέρα, τρέχουμε έναν διαγωνισμό μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προμηθευτούμε 15 χιλιάδες και πλέον λαμπτήρες, με φώτα LED και το οποίο θα δώσει μια λύση στον φωτισμό των δρόμων. Το είχαμε ζητήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση και μας το είχε αρνηθεί. Με τη νέα κυβέρνηση, ευτυχώς αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι ότι όταν το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει τέτοια ποσά, πρέπει να κάνουμε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα έργο που θα δώσει λύση».

Ενώ κλείνοντας, τόνισε: «Ελπίζω να τελειώσουν όλα σύντομα και να τα ξαναπούμε στο Χαριλάου, γιατί απομένουν και κρίσιμα παιχνίδια όπως ο ημιτελικός κυπέλλου».