Skip to main content

Γιουτίκας: Το αμέσως επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα για τη δυσοσμία

Συναποφασίσαμε με τους κατοίκους το πώς θα λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα εντοπισμού της πηγής ρύπανσης, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης

«Συμφωνούμε απόλυτα με τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεδομένο», τόνισε ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5, αναφορικά με το ζήτημα της δυσοσμίας και τους ρύπους στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού.

Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα 30 ετών, στο οποίο «η πολιτεία δεν είχε σκύψει το κεφάλι σοβαρά, να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, για να δει πραγματικά τι φταίει. Για πρώτη φορά εμείς κινηθήκαμε ταυτόχρονα σε δύο κλάδους».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι «αντικαταστήσαμε πλήρως συθέμελα όλο το σταθερό σταθμό μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό και μάλιστα προσθέσαμε σε αυτό και αναλυτές, οι οποίοι μετράνε υδρογονάνθρακες και άλλες θειούχες ενώσεις, για τις οποίες πιστεύουμε ότι σε αυτές οφείλεται η δυσοσμία».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά υλοποιείται πρόγραμμα με ειδικούς επιστήμονες, για έξι μήνες, ώστε να διαπιστωθεί «σε ποιες δύσοσμες ουσίες οφείλεται η δυσοσμία στην περιοχή κι αν μπορεί να εξακριβωθεί και να αποδειχτεί η πηγή».

Ο κ. Γιουτίκας ξεκαθάρισε «όλοι οι πολίτες ήταν εδώ στο γραφείο μου και μαζί συναποφασίσαμε το πώς θα λειτουργεί το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και το κάναμε για είναι όλα στο φως και να είναι και αυτοί μέρος της λύσης».

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ΠΚΜ επισήμανε σχετικά με τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης πως «είμαστε σε μία διαδικασία να λαμβάνουμε κάποια αποτελέσματα και το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις τα δουν και οι δικοί μας υπάλληλοι, θα δημοσιευτούν προς το κοινό».