Skip to main content

Γιόζεφ Άκερμαν:«Αργεί να εξέλθει της κρίσης η πραγματική οικονομία»

Την άποψη πως οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι για καιρό ακόμα εμφανείς στην οικονομία εξέφρασε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν.
Στην αρχή της εξόδου από την κρίση βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι για πολύ καιρό εμφανείς στην πραγματική οικονομία σύμφωνα με συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία» του προέδρου της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο κ. Άκερναν θεωρεί πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη θέσπιση κανόνων και τη δημιουργία ενός καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Επίσης συμπληρώνει πως δίνεται η ευκαιρία για μια πληρέστερη αντίληψη του βαθμού διασύνδεσης της οικονομίας και επίδρασης κάθε ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Deutsche Bank, εκφράζει την άποψη πως, από μέρους πολιτικών, μια επιστροφή στον προστατευτισμό και στην προσέγγιση του εθνικού συμφέροντος θα αυξήσει παρά θα μειώσει τους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.

Τονίζει ακόμη πως η κρίση λειτούργησε ως σωφρονισμός για τους ανθρώπους που χαράζουν πολιτική με επακόλουθο την αναζήτηση ασφάλειας εντός των τοπικών αγορών τις οποίες πίστεψαν ότι μπορούν να ελέγξουν, παραγνωρίζοντας το γεγονός πως η ασφάλεια μόνο μέσα από συνεργασία με άλλες χώρες μπορεί να προκύψει.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των φορολογουμένων που καλούνται να καλύψουν με τα χρήματά τους τα λάθη των τραπεζιτών, ο κορυφαίος τραπεζίτης ξεκαθαρίζει πως στόχος των προγραμμάτων στήριξης ήταν να σταθεροποιηθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο είναι εξόχως σημαντικό για την  οικονομία συνολικά και όχι η εξόφληση των χρεών των τραπεζιτών.

Κατά τον κ. Άκερμαν πολλά λάθη έχουν γίνει και με τα μπόνους των στελεχών και πλέον οι προσπάθειες από πλευράς πολιτικών και τραπεζών πρέπει να επικεντρωθούν στην τροποποίηση των κανόνων, ώστε να προκύψει ένα σταθερότερο σύστημα και να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον θα αποφευχθούν οι υπερβολές στην καταβολή των μπόνους.