Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη και τα Sofis House, στη Mega Yeeros και τις ΗΠΑ

Πώς ο Νίκος Λούστας κατάφερε να δημιουργήσει ένα τρόφιμο με παγκόσμιο εκτόπισμα. Το παράδειγμα των ΗΠΑ και οι νέες μονάδες στο εξωτερικό.

H εταιρεία του Νίκου Λούστα μετράει 11 χρόνια ζωής, έχοντας διαφύγει των ελληνικών συνόρων, καθώς ήδη το 2013, διαθέτοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόσπυργο Αττικής, δημιούργησε μία ακόμα παραγωγική μονάδα στο New Jersey των ΗΠΑ.

Η... προσωπική του γνωριμία του με τον γύρο κρατάει αισίως 25 χρόνια. Θήτευσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε γεωλόγος στο Αριστοτέλειο. Παρόλ’ αυτά η επαγγελματική του διαδρομή τον οδήγησε στην εστίαση.

Όπως λέει στη Voria.gr, πριν από αρκετά χρόνια είχε την πεποίθηση ότι ο γύρος μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο προϊόν. Όταν ακόμα κανείς δεν σκεφτόταν ότι ένα τρόφιμο απαξιωμένο την εποχή εκείνη, θα μπορούσε να διαγράψει διεθνή καριέρα.

«Φάε ό,τι θες. Μόνο μη φας γύρο!»

Μάλιστα, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και παρουσιάζοντας τη Mega Yeeros, αποκάλυψε χαριτολογώντας ότι τα χρόνια που ήταν φοιτητής, η μητέρα του τον προέτρεπε, λέγοντας του: «Φάε ό,τι θες. Μόνο γύρο μην φας!», θέλοντας έτσι να δείξει ότι ο γύρος αποτελούσε αρκετά χρόνια πριν ένα τρόφιμο με αρνητικές συστάσεις.

Η Θεσσαλονίκη και ο γύρος της του άνοιξαν το δρόμο

Η Θεσσαλονίκη και ο γύρος της του άνοιξαν τον δρόμο για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα. «Ο γύρος που έτρωγα στη Θεσσαλονίκη, όταν ήμουν φοιτητής, αποτέλεσε έμπνευση για μένα», τονίζει ο ίδιος. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία, από την αλυσίδα εστιατορίων Sofis House, με οκτώ καταστήματα στη Θεσσαλονικη και τρία στην Αθήνα καθώς και την εταιρεία διανομής έτοιμου, υγιεινού φαγητού, Gilli Diet, η οποία διέθετε πιάτα από την ελληνική κουζίνα, καθώς και γύρο.

Η αποχώρηση από τη συμπρωτεύουσα και η συνεργασία με Νίκα και Coca-Cola

«Μετά την αποχώρηση μου από τη Θεσσαλονίκη, το 1999, δημιουργήσαμε το πρώτο εργοστάσιο γύρου στην Ελλάδα. Ιδρύσαμε την εταιρεία, Ελληνικός Γύρος, μαζί με μία ομάδα επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο όμιλος Νίκα και ο όμιλος Coca-Cola. Παρά το γεγονός ότι κάναμε μία καλή προσπάθεια με τον Ελληνικό Γύρο, το 2006 εγκατέλειψα το μετοχικό σχήμα, καθότι είχαν ήδη αποχωρήσει ήδη οι υπόλοιποι εταίροι. Το 2007 ξεκινήσαμε το Μέγα Γύρο», αφηγείται στη Voria.gr.

Το όραμα για δεύτερο εργοστάσιο στην Αμερική και τζίρο 250 εκατομμυρίων

Περιγράφοντας το όραμά του για την επόμενη δεκαετία, ο Νίκος Λούστας λέει, ότι «για να αυξήσουμε το τζίρο, πρέπει να δημιουργήσουμε και άλλα εργοστάσια σε άλλες χώρες του κόσμου. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο ή τρεις μονάδες ακόμα, για να στήσουμε ένα παγκόσμιο προϊόν. Αυτή τη στιγμή συναντάμε την αποδοχή του κοινού από το Ντουμπάι έως τον Παναμά, ωστόσο θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα προϊόντα που παράγουμε, στις ανάγκες και στη διατροφική κουλτούρα κάθε λαού. Εάν εξελιχθούν ευνοϊκά τα πράγματα, και μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο ακόμα, εκτιμώ ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τακ 250 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο».

«Μελλοντικά θα είχε ενδιαφέρον ένα εργοστάσιο στη Μέση Ανατολή»

«Θα σκεφτόμουν ένα ακόμα εργοστάσιο στην Αμερική, καθώς το ήδη υπάρχον δεν έχει τη δυναμικότητα που έχει το εργοστάσιό μας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, εκτός από τη ΦΑΓΕ, είμαστε οι μοναδικοί που διαθέτουμε εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Στόχος είναι να παράγουμε στις ΗΠΑ τον προψημένο γύρο, εφόσον δημιουργησουμε ένα ακόμα εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα προΪόν, το οποίο θα ξεκινήσουμε να παράγουμε στην Ελλάδα μέσα από μία νέα επένδυση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που ολοκληρώσαμε πρόσφατα. Στη συνέχεια, θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε ένα ακόμα εργοστάσιο στη Μέση Ανατολή, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε και το συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό».

Εφόσον προχωρήσει η δημιουργία του δεύτερου εργοστασίου στην Αμερική, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2019 και ύστερα.

Στο ερώτημα γιατί ο γύρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παγκόσμιο προϊόν, απαντά, πως 1995 κατάλαβε ότι είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο που ψήνεται όρθιο. Επομένως προσελκύει τον καταναλωτή να το καταναλώσει.

Ποιοι συμμετέχουν μετοχικά στη Mega Yeeros

Αυτή τη στιγμή η Megas Yeeros, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γύρου στην Ευρώπη. Εκτός από το Νίκο Λούστα και το Γιώργο Νίκα, γιο του αλλαντοβιομηχάνου, Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της γνωστής βιομηχανίας, οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών, στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επενδυτικά, fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, καθώς και ο γιος του εφοπλιστή, Περικλή Παναγόπουλου, Αλέξανδρος.

Πού πηγαίνει η παραγωγή των δύο εργοστασίων

Από το εργοστάσιο της Αμερικής τροφοδοτείται ο Παναμάς, το Μεξικό, η αμερικανική ήπειρος, το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από το εργοστάσιο της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στον Ασπρόπυργο, τροφοδοτείται το σύνολο της Ευρώπης από τη Φινλανδία έως την Κύπρο και τη Μάλτα.

Τα εμπόδια για το επιχειρείν στην Ελλάδα και το παράδειγμα της Αμερικής

Αφηγούμενος τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην Ελλάδα, κατά την ομιλία του από το βήμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «συναντήσαμε πολλά εμπόδια στην Ελλάδα. Και ακόμα το ελληνικό κατεστημένο δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε. Στην Αμερική απευθυνθήκαμε στο πανεπιστήμιο του Rutgers. Αφού μελέτησαν το προϊόν μας για περίπου έξι μήνες, καθόρισαν ποιες είναι οι προδιαγραφές του γύρου, και πώς μπορούμε να τον διακινούμε, κάτι που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ούτε από τον ΕΦΕΤ, ο οποίος ασχολείται με τα τρόφιμα. Στη συνέχεια, μία Αμερικανίδα δημόσια υπάλληλος μας ανέλαβε, λέγοντας ότι θα ήθελε να μας καλωσορίσει στην πατρίδα της για την επένδυση που κάναμε. Μία επένδυση που δεν ήταν πολύ μεγάλη για τα αμερικανικά δεδομένα, καθώς ανερχόταν σε 7 εκατ. δολάρια. Παρόλ’ αυτά μας αντιμετώπιζε σαν να κάναμε επένδυση 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν τελείωσε το έργο και μας δόθηκαν όλες οι βοήθειες από τους τοπικούς οργανισμούς, χωρίς να έχουμε ποτέ δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι, εγκαινίασε το έργο, ο κυβερνήτης του New Jersey».

Η μαντήλα που δεν έγινε ποτέ αποδεκτή

Για να δείξει μάλιστα τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού κράτους, αφηγείται ένα συγκεκριμένο περιστατικό. «Μετά από δύο χρόνια που ασχολήθηκε η συγκεκριμένη κυρία με την εταιρεία μας, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να της κάνουμε ένα δώρο. Της αγοράσαμε μία μαντήλα, ενός οίκου υψηλής ραπτικής. Της το προσφέραμε, ωστόσο δεν ήθελε να το πάρει με κανέναν τρόπο. Μετά από μεγάλη πίεση το αφήσαμε στο γραφείο της. Την επόμενη φορά που την επισκεφθήκαμε, μετά από τρεις μήνες, διαπιστώσαμε ότι το είχε πάρει η δικηγόρος που ασχολείται με τη νομική εκπροσώπηση της εταιρείας. Καταλαβαίνετε πως ούτε μία μαντήλα δεν ήθελε να πάρει για τη δουλειά που προσέφερε. Αντίθετα, μας είπε ότι ήθελε να μας κάνει το τραπέζι, επειδή επενδύσαμε στη χώρα της».

INFO MEGAS YEEROS
Κύκλος εργασιών
2014: περίπου 20 εκατ. ευρώ
2017: περίπου 35 εκατ. ευρώ
ΕΒΙΤDA
Την τελευταία τετραετία: πάνω από 3 εκατ. ευρώ