Skip to main content

Γιβραλτάρ: Δημοψήφισμα υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις

Περίπου το 62% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας σε περιπτώσεις κινδύνου της υγείας της γυναίκας, βιασμού ή αιμομιξίας.

Οι κάτοικοι της μικρής βρετανικής περιοχής του Γιβραλτάρ ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, μιας από τις πιο αυστηρές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Περίπου το 62% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ ενός νόμου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση που κινδυνεύει η σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας, σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές δυσμορφίες.

Το δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης, ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.

Λίγο περισσότερο από το 36% των κατοίκων του Γιβραλτάρ ψήφισε κατά του νόμου, ο οποίος πόλωσε την κοινή γνώμη στον βρετανικό θύλακα. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 52,75%.

Μέχρι πρότινος στο Γιβραλτάρ απαγορεύονταν οι αμβλώσεις - με εξαίρεση όταν απειλούνταν η ζωή της μητέρας--, ενώ όσες γυναίκες έκαναν άμβλωση κινδύνευαν με ισόβια. Κατά συνέπεια οι γυναίκες αναγκάζονταν να πάνε στην Ισπανία ή τη Βρετανία.

Πλέον στο Γιβραλτάρ επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο, που είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ του νόμου, παραδέχθηκε ότι η άμβλωση είναι «ένα ευαίσθητο θέμα», όμως χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ένα απαραίτητο βήμα.

Η μεταρρύθμιση έγινε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας τον Ιούνιο του 2018, το οποίο είχε κρίνει ότι η νομοθεσία της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου απαγορευόταν η άμβλωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στο Γιβραλτάρ, αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Είναι καθήκον μας να τερματίσουμε αυτή την παραβίαση», είχε γράψει ο Πικάρντο την Τετάρτη στην εφημερίδα Gibraltar Chronicle.

Πηγή: ΑΜΠΕ