Skip to main content

Γκάγκα: Πάνω από 90% οι ανεμβολίαστοι ασθενείς στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

«Δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας - Έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στις έγκυες

Τα στοιχεία με τον αριθμό των ασθενών covid από τρεις Υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδος παρέθεσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

3η ΥΠΕ

Με βάση όσα παρουσιάσε η κα. Γκάγκα για την 3η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και την Δυτική Μακεδονία, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 92 ασθενείς νοσηλευομένοι σε ΜΕΘ (Το 93% είναι ανεμβολίαστο), 30 βρίσκονται σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, ενώ 432 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες (77% αυτών είναι ανεμβολίαστοι)



4η ΥΠΕ

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και στην 4η ΥΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης με 67 νοσηλευόμενους ασθενείς σε ΜΕΘ (91% εμβολιασμένοι), 45 να νοσηλεύονται με υψηλή ροή οξυγόνου και 405 σε κοινές κλίνες, με αυτών  73% να είναι ανεμβολίαστο.



ΥΠΕ

Όσον αφορά στην 5η ΥΠΕ της Θεσσαλίας,  60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (78% εμβολιασμένοι) , 23 ασθενείς (όλοι ανεμβολίαστοι) βρίσκονται σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου ενώ 320 ανεμβολίαστοι ασθενείς και 141 εμβολιασμένοι βρίσκονται σε απλές κλίνες.


Τι ανέφερε για τα φάρμακα

Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα, την έλευση των οποίων είχε προαναγγείλει η κα Γκάγκα δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε για τα μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.Για τα χάπια είμαστε σε συννενόησηση με εταιρεία για  να μπορέσουμε να τα εισάγουμε. Τα φάρμακα θα είναι μέχρι 10 χιλιάδες,  δεν θα τα πάρουν όλοι, είναι πολύ ασφαλέστερο όμως να εμβολιαστούμε. Δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να καλύπτει τα κρούματα αυτή την στιγμή».

«Κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο»

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όλους για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού: «Πέρα από την ελληνική πολιτεία να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτό το κύμα, να φοράμε μάσκες, να μην συγχρωτιζόμαστε και να εμβολιαστούμε.  Κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του  κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο»

«Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ενώ έκανε έκκληση για εμβολιασμό ειδικά στις εγκύους.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επιβολή οριζοντίων μέτρων εξήγησε πως πέρσι ακόμα και εν μέσω lockdown, τα κρούσματα ανέβαιναν για 4-5 εβδομάδες.«Ο κόσμος δεν τηρούσε τα μέτρα», ανέφερε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένος θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο

Επιβεβλημένο να εμβολιαστούμε όλοι, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημαντική είναι η αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, ενώ αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας ότι περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο. Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο "τραγικό" 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει. "Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο", είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την "λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν".

Η κατάσταση στην Ευρώπη, είπε, φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Η επιδημία είναι πιο επιβαρυμένη στην ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης. Ο κ. Μαγιορκίνης, έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 35% και την Βουλγαρία γύρω στο 20%, λέγοντας ότι αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.

Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά και καταγράφηκαν περίπου 423.500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε οριακή μείωση της τάξεως του 1% και καταγράφηκαν περίπου 6860 ανά ημέρα.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από δύο μήνες σταμάτησε να συρρικνώνεται, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για έκτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10%. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 31 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχει σημαντική αύξηση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.
Στοιχεία για self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 63 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 48,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 141.000.