Skip to main content

Γκάγκα: Σταθερό το επίδομα των αναισθησιολόγων - Υπό εξέταση για ΤΕΠ και μεταμοσχεύσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη τη δέσμευση ότι το επίδομα θα παραμείνει σταθερό για ειδικούς και ειδικευόμενους

Τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι το αναισθησιολογικό επίδομα θα παραμείνει σταθερό για όλους τους ειδικούς και τους ειδικευόμενους μετέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα από το βήμα του 16ου Συνδερίου Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας (ΕΑΕΙΒΕ), η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το επίδομα θα παραμείνει σταθερό στα 400 ευρώ για τους ειδικευμένους και στα 250 ευρώ για τους ειδικευόμενους σε όλα τα αναισθησιολογικά τμήματα και πρόσθεσε πως, επειδή είναι άδικο για τους υπόλοιπους, θα εξακολουθήσει να δίνεται και το επίδομα άγονης ειδικότητας.

Παράλληλα, όπως είπε, εκτός από τις 24 θέσεις αναισθησιολόγων που θα προκηρυχθούν άμεσα για τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, αρμοδιότητας της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, θα προκηρυχθούν και θέσεις συντονιστών διευθυντών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα τεθεί στις επόμενες 20 μέρες για διαβούλευση. «Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ΕΣΥ που το έχουμε χάσει», επισήμανε, τονίζοντας πως ο θεσμός αυτό αποτελεί κίνητρο για τα νέα παιδιά να πάρουν την ειδικότητα. Πρόσθεσε, δε, πως πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξει τα απογευματινά χειρουργεία, πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει πιλοτικά και κατόπιν συζήτησης.

Διαβάστε ακόμη: Γκάγκα: Έρχεται νέα προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων σε αναισθησιολόγους (vid)

«Δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε επιτάξεις ούτε μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή τη συνδρομή όλων σας για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους αρρώστους. Έχουμε 2 - 3 νοσοκομεία που πραγματικά παλεύουν και θέλουμε να τα βοηθήσουμε. Κι έχω ζητήσει τη συνδρομή σας και εξακολουθώ να τη ζητώ για τους αρρώστους, χωρίς ταλαιπωρία για τον καθένα από σας, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς να σας λέμε πηγαίνετε δύο μήνες σε αυτό το νοσοκομείο. Αλλά θέλω μία στήριξη αυτό το διάστημα μέχρι να έρθουν θέσεις, που πιστεύω ότι θα γεμίσουν γρήγορα, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλα τα νοσοκομεία και κυρίως όλους τους αρρώστους, αλλά και τους συναδέλφους που ζορίζονται στα νοσοκομεία», τόνισε.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να δώσει αντίστοιχο επίδομα και τμήματα επειγόντων περιστατικών, έτσι ώστε να πάρουν περισσότεροι γιατροί την ειδικότητα της επείγουσας ιατρικής. Παράλληλα, όπως είπε, θα περάσουν διατάξεις για τη μεταμόσχευση με μίνιμουμ αριθμό μεταμοσχεύσεων που μπορεί να κάνει κάποιος που θα θεωρηθεί εξειδικευμένος, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί επίδομα και γι' αυτόν τον τομέα. «Ως υπουργείο είμαστε εδώ, σας ακούμε. Η πόρτα στα γραφεία μας και του υπουργού και η δική μου είναι ανοιχτή. Οτιδήποτε αίτημα ή ιδέα έχετε, το συζητάμε και πραγματικά θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί. Θέλουμε να έχετε καλό επίπεδο ζωής και εργασιακό εσείς και θέλουμε να έχουν καλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας οι ασθενείς μας», τόνισε.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΕΑΕΙΒΕ, Θεοδώρα Αστέρη. Όπως είπε, η αναισθησιολογία είναι μία εξαιρετικά απαιτητική ειδικότητα με ευρύ πεδίο δράσης και η ανταπόκριση από το 2015 στις προκηρύξεις είναι πενιχρή. Η κ. Αστέρη επισήμανε πως ο συνολικός αριθμός των αναισθησιολόγων όχι μόνο στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι πολύ μικρότερος του απαιτούμενου, με αποτέλεσμα να πλήττονται από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Και τόνισε πως το υπουργείο πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα νομοθετώντας κίνητρα και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας σοβαρές οικονομικές απολαβές και δημιουργώντας υψηλού επιπέδου συνθήκες εργασίας.