Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020
x

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ: ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Βαρόμετρο Ιουλίου «Εγνατία Point of View»: Με το... ζόρι διψήφιος ο ΣΥΡΙΖΑ - Επιφυλάξεις για τη ΝΔ στο Σκοπιανό - Ο πιο δημοφιλής αυτοδιοικητικός

Επιβεβαιώνεται και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει και σήμερα η Voria.gr.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζονται σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς μόλις και μετά βίας είναι διψήφια (10,5% έναντι 18% στην προτελευταία έρευνα). Την ίδια στιγμή, η ΝΔ ενισχύει τη δυναμική κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες (35,6% έναντι 27,7% στα ευρήματα Ιανουαρίου).

Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κι ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε στα χέρια του τις τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη), χάνοντας μόνον στον Έβρο, για λιγότερες από δύο μονάδες διαφορά. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η ροπή ανόδου για το ΚΚΕ, που, από 4,3% τον Ιανουάριο, κερδίζει μία μονάδα (5,3%) και αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το ποσοστό δυσαρέσκειας για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέρχεται στο συντριπτικό 80,3%, ενώ μόλις το 4,9% κρίνει το έργο της κυβέρνησης στην περιοχή ως θετικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει θετικό πρόσημο σε καμία εκδοχή της ασκούμενης πολιτικής της, από την οικονομία και τη διαχείριση εθνικών ζητημάτων, μέχρι την ανεργία, τη Δημόσια Διοίκηση, την ασφάλεια, τη φοροδιαφυγή, το μεταναστευτικό κ.ά. (βλ. ακόλουθο διάγραμμα).

Η Συμφωνία των Πρέσπων με την ΠΓΔΜ φαίνεται να αποτελεί τη δημοσκοπική λαιμοτόμο στην περιοχή για την κυβέρνηση: οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους (79,2%) και μόλις το 11,4% εμφανίζεται ικανοποιημένο. Τα επίπεδα ενόχλησης των ψηφοφόρων στην Περιφέρεια -η οποία, σημειωτέον, δεν συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων- είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αμέσως μετά από αυτά στην Κεντρική Μακεδονία (80,6%) και αρκετά υψηλότερα από εκείνα στη Δυτική Μακεδονία - Ήπειρο (74,8%).

Βέβαια, όπως προκύπτει από το Πολιτικό Βαρόμετρο, τις κυβερνητικές απώλειες που επιφέρει η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν φαίνεται να τις καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα, ενώ το συντριπτικό 70,7% διαφωνεί με τις κατευθύνσεις της.

Ούτε ένας στους δέκα δεν υποστηρίζει τη συμφωνία για το χρέος

Και στο μέτωπο της οικονομίας τα μηνύματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου καλά: το 77,7% των πολιτών της Περιφέρειας την επιπλήττει για την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup με τις διευθετήσεις για το χρέος και τις οικονομικές δεσμεύσεις που παραχώρησε η χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εν λόγω συμφωνία δεν φτάνει καν σε διψήφιο νούμερο (8,7%).

Περιφερειάρχης και πρόσωπα

Θετικά, αλλά χωρίς να του προσφέρουν... αυτοδυναμία, αποδέχονται οι πολίτες της Περιφέρειας τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο: το 44,2% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά το έργο του, ενώ, στον αντίποδα, το 13,4% σχηματίζει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για αυτόν. Εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ένας στους δέκα ερωτηθέντες (22,8%) δεν γνωρίζει καν το όνομά του και τον ρόλο του.

Πρώτος σε αποδοχή ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά στελέχη και τους αυτοδιοικητικούς, πρώτος σε δημοφιλία στην Περιφέρεια αναδεικνύεται ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης με ποσοστό 49,6%, ενώ δεύτερος κατατάσσεται ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με 44,8%, ο οποίος, όμως, συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης από όλα τα πρόσωπα, αφού ανέρχεται σε 30,3%.

Τρίτος και τέταρτος στις θετικές γνώμες που αποκομίζουν, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, είναι, αντιστοίχως, ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής ΝΔ στον Έβρο, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, με 39%, και ο πρώην περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, με 38,8%. Ωστόσο, ο κ. Γιαννακίδης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (22% έναντι 17,3% για τον κ. Δερμετζόπουλο).

Κατά σειρά σε δημοφιλία ακολουθούν ο Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος και πρώην υφυπουργός, πρώην βουλευτής ΝΔ στην Ξάνθη, με 34,2%, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, με 34%, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μενέλαος Μαλτέζος, με 32,7%, ο νυν βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, με 31,6%, και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Φώτης Καραλίδης, με 31,2%.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έγινε στο διάστημα 14 και 16-17 Ιουλίου 2018.  Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 685 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, ψηφοφόροι της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα του Βαρόμετρου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ΕΔΩ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ