Skip to main content

Γκάρντνερ: Οι πολίτες θέλουν μία ΕΕ που να λειτουργεί

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι η ποικιλομορφία της, εξήγησε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, Άντονι Γκάρντερ.

Οι πολίτες της ΕΕ θέλουν περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη που να λειτουργεί, δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Anthony Gardner κατά την τελετή λήξης της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (11 Οκτωβρίου).

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι η ποικιλομορφία της, εξήγησε ο Gardner, ο οποίος ήταν πρέσβης στις Βρυξέλλες από το 2014 έως το 2017.

Στο εξής, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να ενεργήσουν υπό την περιφερειακή και τοπική σκοπιά, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις πιο απαιτητικές προκλήσεις της Ευρώπης, όπως η ανεργία των νέων και η άνοδος του λαϊκισμού.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες», πρόσθεσε στην ομιλία της η Corina Creţu, Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική.

Η κ. Creţu, η οποία έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα τη ανάγκη εύρεσης συναίνεσης για τη Συνοχή πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019, κάλεσε για άλλη μια φορά την Ένωση να στρέψει την προσοχή στην επόμενη γενιά και στις ανάγκες της.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων θεσπίστηκε ως εορτασμός της πολιτικής συνοχής, της περιφερειακής ενότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Φέτος, εστιάστηκε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη Συνοχή και το μέλλον της στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Οι πέντε νέες προτεραιότητες της πρότασης της Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάιο, αντικατοπτρίζουν τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκτενώς η Ευρωπαϊκή γειτονιά, τόνισε η Επίτροπος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εβδομάδας.

Η Επιτροπή επιδιώκει πλέον να επιτύχει μια καλή συμφωνία πριν από τη μεταβολή της σύνθεσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το Μάιο του 2019. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές ή περαιτέρω μακροπρόθεσμες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων.

Σοφία Ελανίδου

Πηγή: Euractiv.gr