Πέμπτη 6 Μαΐου 2021
x

ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ

Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε στην «οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του Θεματικού Τουρισμού, ως εργαλείου βιώσιμης ανάπτυξης των Ελληνικών Πόλεων»

«Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι ο δρόμος που καλούμαστε να περπατήσουμε όλοι μαζί ώστε να υπερβούμε τα σημερινά προβλήματα καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό ανθεκτικό στις διεθνείς κρίσεις και ταυτόχρονα βασική τουριστική επιλογή παγκοσμίως». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, από τα Τρίκαλα η πρόεδρος του ΕΟΤ 'Αντζελα Γκερέκου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, στο 1ο Plug & Play Συνέδριο για τη Δημιουργία μιας Έξυπνης και Βιώσιμης Πόλης.

Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε στην «οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του Θεματικού Τουρισμού, ως εργαλείου βιώσιμης ανάπτυξης των Ελληνικών Πόλεων», όπου στη συνέχεια τόνισε πως «τα Τρίκαλα έχουν ήδη εδώ και χρόνια μια παράδοση στην υιοθέτηση και εφαρμογή των λεγόμενων "Νέων Τεχνολογιών Αστικής Διαβίωσης" και ότι πέρα από την αναμφισβήτητη πρωτοπορεία σας σε αυτό τον τομέα, δείχνετε σε όλους εμάς τους υπόλοιπους, ότι οι έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις, ξεκινάνε από το ανοικτό μυαλό, την αποφασιστικότητα και τη διάθεση καινοτομίας».

Μιλώντας για την πρόσφατη πτώχευση της μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας, της Thomas Cook, η πρόεδρος του ΕΟΤ, σημείωσε: «Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών λύσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο και θα είμαστε κοντά στο ζήτημα για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Η περίπτωση της Thomas Cook, σκιαγραφεί ξεκάθαρα το πόσο αδυσώπητος είναι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην Αγορά του Τουρισμού και πόσο ευμετάβλητο είναι το τουριστικό προϊόν. Πέρα όμως από τον αναμφισβήτητα αρνητικό αντίκτυπο που είχε η εξέλιξη αυτή, το ίδιο το γεγονός αποκαλύπτει γιατί χρειαζόμαστε βιώσιμες πρακτικές στον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένη στοχοθεσία για το μέλλον».

Η ίδια αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ΕΟΤ στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην θεματική και περιφερειακή εξιδείκευση, λέγοντας: «Σε αυτό το μοτίβο υλοποιούμε με την καθοδήγηση του Υπουργείου Τουρισμού μία νέα διαδικασία προβολής με ενιαία ατζέντα και περιφερειακή - θεματική εξειδίκευση με αναφορά και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, προβάλλοντας τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ως βασική αρχή που διαπνέει κάθε δράση».

Η χώρα μας για αρκετό καιρό, σημείωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ, επαναπαύθηκε στις βασικές πηγές προέλευσης τουριστών και χωρίς να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν, για αυτό τώρα χρειάζεται άμεσα με σοβαρές, συντονισμένες και εντατικές ενέργειες, να ανοίξουμε και άλλες αγορές θέτοντας την Ελλάδα ως βασική επιλογή.

Χρειάζεται, διευκρίνισε η κ. Γκερέκου, να συστήσουμε ξανά τους εαυτούς μας και τη χώρα μας, στο παγκόσμιο κοινό, με ένα νέο και ενδιαφέροντα τρόπο, προσφέροντας τους νέα στοιχεία και δημιουργώντας μια νέα «Ταυτότητα» για τη χώρα. Η ίδια τόνισε ότι «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η μαζικότητα στον τουρισμό, δεν είναι πια η επικρατούσα τάση αλλά έχει διαμορφωθεί πλέον ένα εξαιρετικά μεγάλο κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται αποκλειστικά για ειδικές μορφές τουρισμού και κυρίως για το λεγόμενο Θεματικό Τουρισμό».

Παράλληλα ανέφερε πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του θεματικού τουρισμού και η Αυτοδιοίκηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κεντρικής διοίκησης για να πετύχουμε.

«Έχουμε τεράστια πεδία», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΕΟΤ, «να αναπτύξουμε και να τα κάνουμε κεντρικά στοιχεία της νέας μας "Ταυτότητας", στο γαστρονομικό τουρισμό, στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, στον ιαματικό τουρισμό, στον καταδυτικό τουρισμό, στο θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, στον αγροτουρισμό, στον ορεινό τουρισμό, στον πολιτιστικό τουρισμό και σε ακόμη πιο ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός και ο αστικός τουρισμός σύντομου χρόνου (city break)».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ