Skip to main content

Γκέρλιτς: Ευρύτερη πολιτική συμμαχία αποτρέπει νίκη του AfD

Με τη στήριξη Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς εκλέγεται δήμαρχος από το CDU o Οκτάβιαν Ούρζου.

 Το 55,2% που πέτυχε ο υποψήφιος δήμαρχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην ανατολικογερμανική πόλη Γκέρλιτς, ο ρουμανικής καταγωγής Οκτάβιαν Ούρζου, δεν συνιστά μεν μεγάλη νίκη έναντι το υποψηφίου του λαϊκιστικού ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Σεμπάστιαν Βίπελ, που συγκέντρωσε το 44,8% των ψήφων. Στον πρώτο γύρω των εκλογών το ποσοστό του Ο Ούρζου κυμάνθηκε στο 30,3% των ψήφων, ενώ του Σ. Βίπελ στο 36,4%. Παρά την σχετικά μικρή διαφορά το χθεσινό αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση σε μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης, επειδή αποτράπηκε η εκλογή του πρώτου δημάρχου του AfD στη Γερμανία.

Κατά γενική ομολογία η επιτυχία του κ. Ούρζου οφείλεται στην στήριξη που παρείχαν προς τον χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες αλλά και το κόμμα Η Αριστερά. Τα τρία κόμματα είχαν καλέσει είτε άμεσα (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά) είτε έμμεσα (Πράσινοι) τουw ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον κ. Ούρζου. Το γεγονός ότι μόνο χάρη σε αυτή την στήριξη επιτεύχθηκε η επιτυχία του χριστιανοδημοκράτη υποψήφιου αναγνώρισε και η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ: «Η νίκη του Οκτάβιαν Ούρζου είναι βέβαια η νίκη μιας πλατιάς συμμαχίας, για την οποία είμαι ευγνώμων», δηλώνει σε μήνυμα της στο twitter.

Συνεργασία CDU με Αριστερά;

Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων πλην του AfD στο Γκέρλιτς δεν έχει μόνο τοπική σημασία. Βάση των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να αναμένεται ότι στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια το φθινόπωρο (Σαξονία, Θουριγγία, Βρανδεμβούργο) το ποσοστό που θα πετύχει το AfD θα είναι τόσο υψηλό που θα αναγκάσει τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματοςΗ Αριστερά να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μια κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Αριστεράς θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα γερμανικά δεδομένα. Βέβαια χριστιανοδημοκράτες, όπως ο πρωθυπουργός του δυτικογερμανικού κρατιδίου Σλεσβιγκ-Χόλσταϊν και μέλος του προεδρείου του CDU, Ντάνιελ Γκύντερ, εδώ και καιρό υποστηρίζουν την αναγκαιότητα συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με το κόμμα Η Αριστερά στα ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Πάντως, μια σύμπραξη με το AfD ρητά την απορρίπτουν τόσο το CDU όσο και οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). «Δεν υπάρχουν σημεία ταύτισης με την AfD» τόνισε σήμερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργός της Σαξονίας όπου υπάγεται το Γκέρλιτς. Και ο υπουργός Εσωτερικών και άλλοτε πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ καθιστά στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σαφές ότι «με την ακροδεξιά δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία και κανένας συνασπισμός. Αυτό ισχύει σήμερα και αύριο».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle