Skip to main content

Γκιουλέκας: Ο Μπουτάρης δεν είναι δήμαρχος, είναι δημαρχεύων...

Επίθεση του τομεάρχη Μακεδονίας – Θράκης στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Παραγκώνισε αξιόλογα στελέχη», σχολίασε για την αποπομπή Αβραμόπουλου

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται δήμαρχο», είπε σήμερα σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών (με αρμοδιότητα τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο κ. Γιάννης Μπουτάρης. Είναι δημαρχεύων, εκτελεί χρέη δημάρχου, αλλά δεν είναι δήμαρχος. Η πόλη θέλει δήμαρχο», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό και την απομάκρυνση του κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλου από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με απόφαση του κ. Μπουτάρη και σημείωσε: «Ο ανασχηματισμός εκτιμώ ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα αντί να λύσει, ειδικά με τον παραγκωνισμό αξιόλογων ανθρώπων. Όπως και να έχει τον τόνο τον δίνει ο επικεφαλής...».

Ο κ. Γκιουλέκας κλήθηκε –και δεν απέφυγε- να σχολιάσει όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Επισήμανε ότι συνειδητά μετά την αποχώρησή του από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προσπάθησε να μη μιλήσει για ζητήματα που αφορούν στο Δήμο, αφενός για να μη θίξει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη, αφετέρου για να δώσει χρόνο στη διοίκηση να δείξει το έργο της.

Έργο, που όπως είπε ο κ. Γκιουλέκας, είναι ανύπαρκτο. Χαρακτήρισε «φιάσκο» την ιστορία με το χιονιά, τόνισε ότι τα μείζονα προβλήματα, όπως ο παραεμπόριο ή το κυκλοφοριακό δεν αντιμετωπίζονται και γίνεται μόνο επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων από την πλευρά της δημοτικής αρχής. «Η πόλη ψάχνει όμως ένα δήμαρχο να κάνει τη δουλειά», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

«Στα περισσότερα ζητήματα γίνεται απλή διαχείριση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Βέβαια οι επόμενες δημοτικές εκλογές δεν θα είναι για κανέναν 'περίπατος'. Όμως πιστεύω ότι θα τις κερδίσει κάποιος που θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και δε θα επενδύει σε αντιπολιτευτικές κραυγές. Ως δημοτική παράταξη είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα. Το σημαντικό είναι να δούμε τι χρειάζεται η πόλη κι όχι ποιος είναι καλός αντίπαλος απέναντι στον κ. Μπουτάρη», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.

Περιγράφοντας μάλιστα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι πρέπει να έχει γνώση των προβλημάτων, λύσεις, να είναι καταξιωμένος και επαγγελματικά και στην πολιτική του πορεία. «Δε χρειαζόμαστε μαθητευόμενους μάγους ή ανθρώπους με... λάμψη. Ο κ. Τσίπρας ήταν τέτοιος και είδαμε πού οδήγησε τη χώρα...», σημείωσε.

Η Σπυράκη και η λυσσαλέα επίθεση

Αναφερόμενος στη φημολογία περί υποψηφιότητας της κ. Μαρίας Σπυράκη στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Γκιουλέκας είπε απερίφραστα ότι «είναι ευπρόσδεκτη»: «Είναι καλή συνάδελφος και έχουμε προσωπική και φιλική σχέση. Μακάρι άξιοι άνθρωποι να είναι υποψήφιοι. Εξάλλου, μέσα από τον ανταγωνισμό γινόμαστε όλοι καλύτεροι».

Πάντως, ο κ. Γκιουλέκας κλήθηκε να σχολιάσει και τις δημοτικές εκλογές όταν ήταν ο ίδιος επικεφαλής της παράταξης, που έχασε από την «Πρωτοβουλία» του κ. Μπουτάρη και δεν έκρυψε την πικρία του: «Τέτοια λυσσαλέα εσωκομματική επίθεση δεν έχω ξανασυναντήσει. Η παράταξη τότε ήταν σε εσωκομματικό σπαραγμό. Χάσαμε για 200 σταυρούς, διότι απέναντί μας είχαμε ανθρώπους που μας πολέμησαν λυσσαλέα κι ας ήταν στελέχη της παράταξης».

Η... γκαουλάιτερ Τσίπρα στη Β. Ελλάδα...

Αναφερόμενος στα θέματα της περιοχής, ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, κάνοντας λόγο για «υποβάθμισή» του από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Χρησιμοποίησε μάλιστα το χαρακτηρισμό «γκαουλάιτερ» για την επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Υποβαθμίζουν το ΥΜΑΘ και μετά θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα. Πώς; Με έναν 'γκαουλάιτερ' του πρωθυπουργού, που δεν ξέρουμε καν τις αρμοδιότητές του; Η προσπάθεια είναι να βολευτούν οι κομματικοί φίλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ξαναγίνει υπουργείο το ΥΜΑΘ με ουσιαστικό συντονιστικό ρόλο. Αυτή είναι και η προσωπική μου εισήγηση ως αρμόδιος τομεάρχης, δεν είναι η επίσημη θέση του κόμματος», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.

Μίλησε μάλιστα για μεγάλα τοπικά ζητήματα, όπως αυτό που ανέδειξε η Voria.gr αναφορικά με την εκκρεμούσα σύνδεση του ΠΑΘΕ με το λιμάνι, και επισήμανε ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η σύνδεση, όπως πρέπει να τελειώνουν και οι εκκρεμότητες με το αεροδρόμιο 'Μακεδονία'. Δεν μπορεί να υπάρχει μια Εγνατία Οδός που παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη. Ανάπτυξη, εξωστρέφεια του βορειοελλαδικού χώρου και οχύρωσή του χρειάζονται, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δε δικάζω προθέσεις για την κυβέρνηση, αλλά τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά. Το ίδιο σε ό,τι έχει αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση έχει ιδεοληψίες απέναντι σε ό,τι μπορεί να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις. Αν υπάρχει ένας δρόμος για να βγει η περιοχή και η Ελλάδα από την κρίση και το αδιέξοδο είναι ο δρόμος των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτό το δρόμο. Αντιθέτως, δυναμιτίζει τα πάντα. Βγάζουν... σπυράκια με τις αποκρατικοποιήσεις».

Ειδική αναφορά έκανε στο μνημείο της Αμφίπολης, το οποίο τόνισε ότι έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σημείωσε ότι η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, ετοιμάζει συγκεκριμένη παρέμβαση. Μάλιστα σημείωσε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «και γνωρίζει το θέμα της Αμφίπολης και ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι' αυτό».

Κεντρική πολιτική

Αναφερόμενος στο διαρκές αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ο κ. Γκιουλέκας είπε ότι είναι ορθή αντιπολιτευτική πρακτική. «Ζητάμε εκλογές και καλά κάνουμε», σημείωσε.

«Το αίτημα για εκλογές παραμένει. Είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν εκλογές. Η κυβέρνηση πορεύεται με μπούσουλα την παραμονή της στην εξουσία και μόνο αυτή. Οι εκλογές εξαρτώνται από την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και από τα νέα μέτρα που θα έρθουν και την αντίδραση του κόσμου σ' αυτά», εξήγησε. Σημείωσε δε ότι ακόμη και με αυτοδυναμία η ΝΔ θα επιδιώξει και πάλι συνεργασίες. «Στη ΝΔ την εθνική συνεννόηση την εννοούμε στην πράξη», είπε, αλλά διευκρίνισε πως συνεννόηση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται...

Κληθείς να σχολιάσει τα εσωκομματικά της ΝΔ, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η παραφιλολογία. Δεν υπάρχει θέμα ενότητας στη ΝΔ. Όσο για τον Κώστα Καραμανλή, έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι στηρίζει απόλυτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν υπάρχουν ομάδες και στρατόπεδα, 'Καραμανλικοί', 'Μητσοτακικοί', 'Σαμαρικοί' κτλ. Κάναμε ένα χρόνο να βγάλουμε αρχηγό, μέσα από μια επώδυνη διαδικασία και όλοι στηρίζουμε πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προχωράμε ενωμένοι».