Skip to main content

Γκιουλέκας: Σημαντική η δύναμη του ελληνισμού που ζει εκτός των συνόρων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής καλωσόρισε σε μία τιμητική συνεδρίαση τα μέλη της ΑΧΕΠΑ, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της ομογένειας.

Στον διπλό συμβολισμό, καθώς εφέτος οι Έλληνες γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία και την ανεξαρτησία μας και η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση, ΑΧΕΠΑ, συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής και διοργανώνει στην Ελλάδα το 99ο συνέδριό της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καλοσωρίζοντας σε μία τιμητική συνεδρίαση τα μέλη της ΑΧΕΠΑ. Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ομογένειας και για τα εθνικά μας θέματα λέγοντας πως «σε μία περίοδο αναταραχών και εντάσεων, τις οποίες προκαλεί η Τουρκία, είναι πολύ σημαντική η μεγαλύτερη δύναμη του ελληνισμού που ζεί εκτός των συνόρων, καθώς μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πάρα πολύ στην υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης, υποδέχθηκε, όπως είπε, τους αδελφούς ΑΧΕΠΑ στην Αθήνα, σημειώνοντας πως «δεν είναι σημαντικό μόνο ότι διατηρείτε και προωθείτε τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά γιατί σε κάθε κρίσιμη στιγμή βρίσκεστε δίπλα στην πατρίδα, με την οποία ποτέ δεν κόψατε τον "ομφάλιο λώρο"». Μάλιστα, τους ζήτησε να στηρίξουν και να προωθήσουν την προσπάθεια που ξεκίνησε από το Τμήμα 601 Κωνσταντινούπολης, που αφορά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Χωριάτης, επεσήμανε πως είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να βρίσκεται η οργάνωση στο ιστορικό Κοινοβούλιο όπου βρίσκονται οι ρίζες της Δημοκρατίας, που απλώθηκαν σε όλον τον κόσμο και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όλος διψάει για τον Ελληνισμό και χρειάζονται τον Ελληνισμό ακόμα και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν, τον έχουν ανάγκη». «Εάν ξεχάσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο, θα είμαστε όλοι στα σκοτεινά», υπογράμμισε. Χαρακτήρισε, δε, την ΑΧΕΠΑ «μία δεύτερη Φιλική Εταιρεία. Έχουμε, πάνω από 500 τμήματα παντού στον κόσμο, όχι μόνο στην Αμερική, στον Καναδά, την Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι ένα σύστημα που εμείς πιστεύουμε ότι θα δουλέψει για τον Ελληνισμό που έχει ανάγκη, και αυτό είναι το δικό μας μέλημα». Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως στις τάξεις τους έχουν πολλούς Φιλέλληνες. Στο δικό του τμήμα είναι πρόεδρος ένας Ιταλός. «Στην Αμερική έχουμε δικαστές, γιατρούς, που δεν είναι Έλληνες αλλά έχουν καταλάβει το φως και τον πλούτο του Ελληνισμού», είπε.

Ο ύπατος αντιπρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας, ανέφερε πως «είναι μεγάλη η χαρά μας να γυρίσουμε στην πατρίδα για να γιορτάσουμε τα 99 χρόνια των ΑΧΕΠΑ και περισσότερο τα 200 χρόνια της Επανάστασης». Μίλησε για τη σημαντική δουλειά που κάνει το λόμπι με το Hellenic Caucus, «καθώς βοηθάει και οργανώνει να γίνονται κατανοητά θέματα που κάνουν εθνική ζημιά στην πατρίδα μας, άλλα και θέματα όπως είναι αυτά που έχει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Εμείς υποστηρίζουμε και βοηθάμε με τις δικές μας δυνάμεις σε όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας».

Ο πρώην διοικητής ΑΧΕΠΑ Ευρώπης, Άλφρεντ Μπάριτς, σημείωσε πως η ΑΧΕΠΑ δεν κάνει λόμπι με τον κλασσικό τρόπο, γιατί αυτός ο τρόπος, πολλές φορές, δημιουργεί αμυντικές τάσεις στον στόχο σου. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι χρησιμοποιούμε το E των ΑΧΕΠΑ, που σημαίνει education και γι' αυτό το Hellenic Caucus έχει μεγαλώσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από γερουσιαστές, που δεν είναι ελληνικής καταγωγής, και έχει χτιστεί μία γέφυρα πάρα πολύ δυνατή για συνεργασία με την Eλλάδα, σε πάρα πολλά επίπεδα. Kαι στρατιωτικό επίπεδο και εκπαιδευτικό επίπεδο», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου επεσήμανε πως υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες εξ αίματος, οι οποίοι όμως συνεργάζονται και συμμετέχουν στην ΑΧΕΠΑ και πρόσθεσε: «Το λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως απαραίτητο για θέματα που μας αφορούν, παρ' όλο που σήμερα και σε αυτήν τη φάση είναι θετική η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ελλάδος. Η συνεργασία του Κοινοβουλίου με την οργάνωση θα πρέπει να γίνει πολύ στενή και συνεχώς να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εκ του σύνεγγυς, καθώς και να υπάρχει μία διάχυση αυτής της συνεργασίας, καθώς έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «και εμείς δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη συνεργασίας της ομογένειάς μας με τον εθνικό κορμό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που έχουμε σημαντικές δοκιμασίες μπροστά μας. Οφείλει να είναι κοινή η προσπάθεια στα εθνικά θέματα με σκοπό να βοηθάμε την πατρίδα μας». Ο κ. Κατρούγκαλος ρώτησε τους εκπροσώπους της ομογενειακής οργάνωσης εάν σκέπτονται να αξιοποιήσουν τις θεσμικές δυνατότητες που δίνει ο πρόσφατος νόμος για την ανασύνταξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού: «Να συνεργαστείτε, δηλαδή, χωρίς τη δική μας τη χειραγώγηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εκλεγούν οι εκπρόσωποί σας». Τους πρότεινε, δε, αυτή η διαδικασία να γίνει με την ευθύνη του προξενείου, ώστε να καταρτιστεί ένας ηλεκτρονικός κατάλογος με τη συνεργασία όλων των ομογενειακών οργανώσεων και της δικής τους και η σχετική ανάδειξη να γίνει βάσει του συγκεκριμένου καταλόγου, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει ο Ελληνισμός, είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι εκτός συνόρων, να βρίσκεται σε μία διαρκή συνεννόηση για να μπορέσει μέσα από μία στρατηγική να πετύχει πράγματα, όχι μόνο για τα εθνικά θέματα αλλά και για την ανάπτυξη και για την ωφέλεια της κοινωνίας. Όπως ανέφερε, η συνεργασία θα πρέπει να είναι συνεχής και η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα και πρότεινε να υπάρξει μία τακτική, τουλάχιστον εξαμηνιαία, είτε από την Αμερική είτε από οπουδήποτε βρίσκεται το Συμβούλιο, ηλεκτρονική συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας τόνισε πως «το θέμα δεν είναι οι ΑΧΕΠΑ να είναι μαζί μας αλλά και εμείς να είμαστε μαζί σας. Εκεί θα πρέπει να ενσκήψουμε και να το δούμε». Ο κ. Χήτας μίλησε για το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς από τους τόπους όπου διαβιούν, παρά το γεγονός που -όπως είπε- τα έξι κόμματα αυτό δεν κατάφεραν να το κάνουν πράξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο απόδημος Ελληνισμός, οι απανταχού Έλληνες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας και της ιστορίας και θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε. Γιατί «είναι Έλληνες και πρέπει να μετέχουν ισότιμα στην ανάδειξη κυβερνήσεων», επεσήμανε για να προσθέσει ότι τα μέλη της ΑΧΕΠΑ και όλη η ομογένεια «είναι ένα τεράστιο όπλο στη φαρέτρα σε αυτό που λέγεται εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλλά είμαστε ανοργάνωτοι και χρειάζεται οργάνωση».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ζήτησε να πληροφορηθεί εάν με τον νέο οργανισμό του υπουργείου των Εξωτερικών και ο νέος σχηματισμός είναι αποδοτικός στη λειτουργία του. Εάν η πρόταση για δημιουργία υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού είναι μία πρωτοβουλία θετική για την ομογένεια. Η κ. Σακοράφα υπενθύμισε πως η οργάνωση ιδρύθηκε μετά από τις ανθελληνικές ταραχές του Τορόντο, που είχαν στόχο τον αγώνα κατά της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, μία ιστορία που θα πρέπει να την τιμούμε, όπως είπε, και ρώτησε: «Γιατί καθυστερήσατε, κατά κάποιο τρόπο, όταν είχαμε εκείνο το δυσάρεστο επεισόδιο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, να βγάλετε μία ανακοίνωση». Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ απάντησε ότι η οργάνωση έβγαλε αμέσως ανακοίνωση και έδωσε το στίγμα της, καθώς η ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε, πριν από 100 χρόνια, γιατί η Κου Κλουξ Κλαν χτύπησε πολλές φορές τους Έλληνες. «Και εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ρίζες μας και πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι», τόνισε.

Πηγή κειμένου/εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ