Skip to main content

Γκουρμέ γεμιστά τουρσιά από τον Λαγκαδά στα ευρωπαϊκά ράφια

Τα χειροποίητα γεμιστά τουρσιά της Lagadas Farm ξαφνιάζουν γευστικά από τη Λυόν, την Πράγα και τη Νυρεμβέργη μέχρι το Παρίσι, τη Βιέννη και το Λονδίνο

Άντλησε την έμπνευσή του από τις συνταγές της μικρασιάτισσας γιαγιάς του. Μάλιστα, η σπεσιαλιτέ της, το γεμιστό μελιτζανάκι τουρσί, είναι η «ναυαρχίδα» για τα χειροποίητα γεμιστά τουρσιά της επιχείρησής του, που φτάνουν σε περισσότερες από 12 χώρες και αποτελούν γκουρμέ γευστικές επιλογές από τη Γερμανία, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία μέχρι την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Αγγλία και το Κουβέιτ.

Ο Άγγελος Καμαριώτης, κληρονομώντας την αγάπη τόσο της γιαγιάς του Ανθούλας όσο και του πατέρα του Νίκου για το τουρσί, έχει καταφέρει με την εταιρεία Lagadas Farm να κάνει γνωστό το διαφορετικό αυτό έδεσμα στο εξωτερικό, ξαφνιάζοντας γευστικά τη Λυόν, την Πράγα, τη Νυρεμβέργη, το Παρίσι, τη Βιέννη και το Λονδίνο, μέσα από τον συνδυασμό παραδοσιακών συνταγών με σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ένα από τα προϊόντα της επιχείρησης είναι το σούσι λαχανικών, που εντυπωσιάζει εδώ και λίγο καιρό τους ξένους πελάτες.



Σήμερα η εταιρεία, που είναι πλήρως καθετοποιημένη, από το χωράφι στο ράφι, αφού έχει δικές της καλλιέργειες κηπευτικών, διαθέτει 30 κωδικούς, μεταξύ των οποίων η πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με ψιλοκομμένα λαχανικά, οι λαχανομπουκίτσες, το σούσι λαχανικών και το βραβευμένο Bread & Butter Pickles, ενώ σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της είναι και το λάχανο τουρσί.

Παράγει δε ετησίως 200 τόνους τουρσί, ενώ δεν διαθέτει στοκ προϊόντων, αφού κάθε παραγγελία πελάτη ετοιμάζεται επί τόπου, κάτι που, όπως λέει ο Άγγελος Καμαριώτης, εγγυάται τη χαμηλή αλατότητα και την φρεσκάδα των ειδών της. Εδώ και μια τριετία μάλιστα έχει προσθέσει στην γκάμα της και μια σειρά antipasti, που περιλαμβάνει πιπεριές (καμπανάκι, τσέρι και πράσινη) γεμιστές με φέτα και μπλε τυρί.

«Αφουγκραζόμαστε την αγορά και προσπαθούμε να αναπτύσσουμε συνεχώς νέα προϊόντα, εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες. Έχουμε ως βάση την παράδοση και τον χειροποίητο χαρακτήρα της παρασκευής, όμως δεν σταματάμε να εξελισσόμαστε» λένε στη Voria.gr ο Άγγελος και ο Νίκος Καμαριώτης.



Η Lagadas Farm, πέραν της περαιτέρω επέκτασης στην Ελλάδα, σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της Ευρώπης, ενώ ενδιαφέρεται και για τις αραβικές χώρες. Αυτή δε την περίοδο ετοιμάζει ένα νέο, καινοτόμο προϊόν με πολλά προβιοτικά χαρακτηριστικά.
   
Έμπνευση από την Μικρά Ασία

Η μικρασιάτισσα γιαγιά του Άγγελου Καμαριώτη ήταν γνωστή για τα τουρσιά της και δη για το γεμιστό μελιτζανάκι. Την τέχνη της την δίδαξε στον γιο της, Νίκο, ο οποίος συνήθιζε να φτιάχνει γεμιστά τουρσιά για τους φίλους και την οικογένεια του. Με τη σειρά του, ο γιος του Άγγελος, που σπούδασε διαιτολόγος, ήθελε όμως να ασχοληθεί με το τρόφιμο, κόλλησε το… μικρόβιο και αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γνώση του πατέρα του και να συνεργαστεί μαζί του ώστε να μετατρέψει το χόμπι σε επιχείρηση. Έτσι το 2008 δημιούργησαν την εταιρεία με έδρα τον Λαγκαδά, μια περιοχή γνωστή για τα κηπευτικά της, αλλά και για την ξεχωριστή ποικιλία της μελιτζάνας της. Μάλιστα, θέλοντας να έχουν πλήρη έλεγχο στο αποτέλεσμα δημιούργησαν δικές τους καλλιέργειες σε έκταση 15 στρεμμάτων, χρησιμοποιώντας πλέον σε ποσοστό 80% δικά τους λαχανικά για το τελικό προϊόν. Η Lagadas Farm ξεκίνησε με το γεμιστό μελιτζανάκι, που περιέχει λαχανικά όπως είναι το λάχανο, το σέλινο και η πιπεριά Φλωρίνης, και συνέχισε με πιπεράκια, πίκλες, πράσινη ντομάτα, καρότο και άλλα.



Το 2015 ξεκίνησε εξαγωγές, καταφέρνοντας σε μόλις μια πενταετία να εξορμήσει σε περισσότερες από 12 αγορές, με τις πωλήσεις του εξωτερικού να αποτελούν πλέον το 25% του τζίρου της.

«Τα τουρσιά μας είναι φυσικής ζύμωσης. Πρέπει να μείνουν ενάμιση μήνα στο βαρέλι για να ζυμωθούν και δίνουν πολλά προβιοτικά» λέει ο Άγγελος Καμαριώτης, που θέλει να δει την εταιρεία του να «συστήνει» το τουρσί σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές.