Skip to main content

Γκουτέρες: H Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν καλή φίλη των Ηνωμένων Εθνών

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για την ακλόνητη, διά βίου αφοσίωσή της στην υπηρεσία του λαού της

Τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στην κυβέρνηση και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και στην ευρύτερη Κοινοπολιτεία, εκφράζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ως η μακροβιότερη σε ηλικία και μακροβιότερη αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘ θαυμάστηκε ευρέως για τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωσή της σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια καθησυχαστική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια δεκαετιών σαρωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της αποαποικιοποίησης της Αφρικής και της Ασίας και της εξέλιξης της Κοινοπολιτείας των Εθνών» σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν καλή φίλη των Ηνωμένων Εθνών και επισκέφθηκε την έδρα τους στη Νέα Υόρκη δύο φορές, με διαφορά μεγαλύτερη των πενήντα ετών. «Ήταν βαθιά αφοσιωμένη σε πολλούς φιλανθρωπικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς και μίλησε συγκινητικά στους αντιπροσώπους στις συνομιλίες COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη» αναφέρει.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για την ακλόνητη, διά βίου αφοσίωσή της στην υπηρεσία του λαού της και υπογραμμίζει πως ο κόσμος θα θυμάται για πολύ καιρό την αφοσίωση και την ηγεσία της.