Skip to main content

Γκρούεφσκι: «Στην Ελλάδα παρατηρούμε μόνο τυπικές αλλαγές»

«Δεν υπάρχει απειλή, η οποία μπορεί να μας αναγκάσει να βλάψουμε τα κρατικά και εθνικά μας συμφέροντα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και της ταυτότητας, ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γ
«Δεν υπάρχει απειλή, η οποία μπορεί να μας αναγκάσει να βλάψουμε τα κρατικά και εθνικά μας συμφέροντα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και της ταυτότητας. Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω σε κάποιους ότι σε αυτή τη χώρα, εκτός από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση, υπάρχει κι ένας λαός δύο εκατομμυρίων που σκέφτεται μόνος του, έχει τις ανάγκες του και τα εθνικά του αισθήματα. Αυτός ο λαός είναι ο κυρίαρχος και όχι διάφοροι πολιτικοί, αναλυτές και απεσταλμένοι. Ο λαός αυτός αποφασίζει για το όνομα και την ταυτότητά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας χθες σε συνδιάσκεψη της νεολαίας του κόμματος του, VMRO-DPMNE, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνησή του εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πρόσθεσε ότι «το μπλοκάρισμα από τη μεριά της Ελλάδας για την ένταξη της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές αδικίες που συνέβησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο» .

Ανέφερε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πιο ανοιχτή για συναντήσεις από την προηγούμενη, όμως η ουσία παραμένει η ίδια.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα παρατηρούμε μόνο τυπικές αλλαγές. Η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πιο ανοιχτή για συναντήσεις και συνομιλίες από την προηγούμενη, όμως όχι και για την ουσία που σχετίζεται με τις απαιτήσεις προς τη Μακεδονία. Έως ότου η διεθνής κοινότητα βρει το θάρρος να υποδείξει στην Ελλάδα ότι ακολουθεί παράλογη πολιτική, οι ελπίδες μας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν μπορούν να είναι μεγάλες», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να έχει εποικοδομητική και θετική προσέγγιση» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Δεν πρέπει να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Πρέπει να καταβάλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να βρούμε μία συμβιβαστική λύση, η οποία δεν θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.