Skip to main content

Γλέζος: Κυβέρνηση και εκκλησία απουσιάζουν από το προσφυγικό

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς μίλησε για τις αιτίες που προκαλούν το προσφυγικό πρόβλημα που έχει πλέον πάρει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Την πεποίθηση ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η εκκλησία απουσιάζουν από το μεταναστευτικό πρόβλημα εξέφρασε σε συνέντευξή τύπου για το θέμα ο Μανώλης Γλέζος.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς μίλησε για τις αιτίες που προκαλούν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει πλέον πάρει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας, ότι αν δεν καταπολεμηθούν θα σταθεί αδύνατον να δούμε λύση του προβλήματος.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε στις ευθύνες που μοιράζονται ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία και ανέλυσε τα σημεία που τα τρία αυτά μέρη με συγκεκριμένες ενέργειες δημιούργησαν, έθρεψαν και συντηρούν τον πόλεμο στην Συρία και ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη, αδιαφορώντας για τις τραγωδίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη περιοχή.

Την ίδια στιγμή,  επέρριψε ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση που μέχρις στιγμής απουσιάζει και συμπλήρωσε ότι χωρίς την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού και των δομών αλληλεγγύης που έχουν σπεύσει από όλο το κόσμο για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η κρίση θα είχε πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Πρόσθεσε, δε, ότι αν αυτή η "αδιαφορία" συνεχιστεί, τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτό δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Υπογράμμισε, επίσης, την απουσία της Εκκλησίας, που στη συγκεκριμένη περίοδο λάμπει δια της απουσίας της, ενώ δεν έχει καταδικάσει φωνές που προέρχονται από αυτήν και δεν θυμίζουν σε τίποτα τη διδασκαλία της εκκλησίας του Χριστού.

Ο κ. Γλέζος θύμισε, επίσης,  ότι οι οικονομικοί μετανάστες προέρχονται - και αυτό δεν είναι σύμπτωση, από χώρες που στο παρελθόν υπήρξαν αποικίες ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία εξακολουθούν να έχουν οικονομικά εξαρτημένες τις πρώην αποικίες τους, εξακολουθούν να απορροφούν τον πλούτο τους και να δημιουργούν φτώχεια και την αιτία της μετανάστευσης.

"Ειδικά το μεταναστευτικό το είχα θέσει, όπως το εκθέτω, πριν 30 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ήμουν ευρωβουλευτής" θύμισε ο Μ.Γλέζος, ενώ τόνισε επίσης ότι "το Προσφυγικό & το μεταναστευτικό τα έθεσα στην Ευρωβουλή στην τελευταία ενιαύσια θητεία μου, επίσης τα έθεσα με επισκέψεις μου, στον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στον Αρχιεπίσκοπο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στην Ελληνική Βουλή στην τελευταία μου θητεία."