Skip to main content

Γλυκάνισος: Το εστιατόριο θαλασσινών που έκανε προορισμό την Πυλαία

Ο Γλυκάνισος των αδερφών Σωτηρούδη βραβεύθηκε ως εστιατόριο Πρώτης Τάξης από τους Χρυσούς Σκούφους, σφραγίζοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Η αγάπη τους για το καλό φαγητό και οι γαστρονομικές μνήμες από την Πολίτισσα γιαγιά τους ήταν αρκετές για να αρχίσουν να γράφουν μια γευστική «ιστορία» που κλείνει φέτος 12 χρόνια και έχει ακόμα πολλά κεφάλαια μπροστά.

Τα αδέρφια Σωτηρούδη, ο Σταύρος και ο Χρήστος, αποφάσισαν το 2008 να δημιουργήσουν στην Πυλαία ένα εκλεπτυσμένο ουζερί με προσιτές τιμές, τον Γλυκάνισο, κάνοντας πειραματισμούς με την παράδοση και δίνοντας τη δική τους δημιουργική ματιά γύρω από τα θαλασσινά. Δώδεκα χρόνια μετά είδαν το δημιούργημά τους, που γρήγορα εξελίχθηκε σε sea food restaurant, να βραβεύεται ως εστιατόριο Πρώτης Τάξης (top notch) από τους Χρυσούς Σκούφους, τα κορυφαία γαστρονομικά βραβεία της χώρας. Από τις 55 καρέκλες και τα μόλις 120 τ.μ. της πρώτης εκείνης απόπειρας, στα πάνω από 1.000 τ.μ. που καταλαμβάνουν σήμερα οι χώροι του γνωστού εστιατορίου θαλασσινών, τα αδέρφια Σωτηρούδη έχτισαν ένα success story, που ανάγκασε τους Θεσσαλονικείς να πάρουν τον δρόμο για την Πυλαία, αναζητώντας μια διαφορετική πρόταση γύρω από τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Από αριστερά, Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης

 

Το βραβείο που πήραν προ ημερών ήταν μια τεράστια ηθική ικανοποίηση για κείνους, όπως λένε, αλλά και μια επιβεβαίωση για τους πελάτες που τους στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Το κριθαρότο με καραβιδοουρές, το φρέσκο ψάρι απευθείας από τα καΐκια της Χαλκιδικής, η ρεβιθάδα Σίφνου με σουπιές και κατίκι Δομοκού, αλλά και οι ωμές παρασκευές του Γλυκάνισου, όπως το καρπάτσιο και το σεβίτσε, είναι μερικά μόνο από τα πλέον δημοφιλή του πιάτα, ενώ οι δημιουργικές προτάσεις του σεφ Δημήτρη Αγόρατζη, όπως τα νιόκι φάβας με χταπόδι, ανεβάζουν γνωστές, κλασικές συνταγές σε άλλο επίπεδο.  

Πέρα όμως από τις γεύσεις ο Γλυκάνισος δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην εκπαίδευση των εργαζομένων του, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, πάνω στο αντικείμενο, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν τον στόχο της γαστρονομικής φιλοξενίας που έχουν θέσει τα δύο αδέρφια. Οι δικοί τους ρόλοι είναι διακριτοί. Ο Σταύρος είναι ο άνθρωπος του νέου, της καινοτομίας και της διαχείρισης του προσωπικού, ενώ ο Χρήστος είναι το οικονομικό μυαλό της επιχείρησης. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, και εκτός από το καθημερινό τους γευστικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, κάνουν συχνά γαστρονομικά και οινικά ταξίδια στο εξωτερικό, αντλώντας έμπνευση.  

Η εστιατορική εμπειρία και η επιτυχία

Αξιοποιώντας την εστιατορική τους εμπειρία, αφού τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας εργάζονταν στον χώρο της εστίασης, αλλά και την καλή φήμη που είχαν αποκτήσει, ο Σταύρος και ο Χρήστος Σωτηρούδης επέλεξαν τη γειτονιά τους την Πυλαία για το επιχειρηματικό τους εγχείρημα, ορμώμενοι από καθαρά… πατριωτικούς λόγους και ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Γλυκάνισου είδαν τον κόσμο να ανταποκρίνεται. Τον πρώτο καιρό μάλιστα τα δύο αδέρφια, που ήταν τότε μόλις 24 και 26 ετών, έκαναν τα πάντα στο εστιατόριο, δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες. Παράλληλα, διεύρυναν τις γνώσεις τους και στο κρασί, παρακολουθώντας σχολή οινοχοΐας, ώστε να έχουν ιδία άποψη και για την κάβα του μαγαζιού. Με μυστικά όπλα τους μεζέδες θαλασσινών αρχικά και το καλό και φρέσκο ψάρι στη συνέχεια, έφτασαν κάποια στιγμή να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του εστιατορίου, που ήδη από το 2010 αναγκαζόταν να… διώχνει πελάτες. Έτσι το 2012 ήρθε η πρώτη επέκτασή του, ενώ πέρυσι ο Γλυκάνισος μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Από τους 6 εργαζομένους του 2008, το εστιατόριο έφτασε το 2020 να απασχολεί 40, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται πλέον χρόνια εκεί.

«Το μαγαζί αγαπήθηκε γιατί ήταν από την πρώτη στιγμή ανθρωποκεντρικό, χτισμένο γύρω από τους δυο μας. Δεν είναι τυχαίο πως το 90% των πελατών είναι επαναλαμβανόμενο και ο κόσμος νιώθει στον Γλυκάνισο σαν να είναι στο σπίτι του» λέει στη Voria.gr ο Σταύρος Σωτηρούδης.   

Τα δύο αδέρφια όμως δεν σταμάτησαν στον Γλυκάνισο, αφού το 2016 δημιούργησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Marea Sea Spirit, ένα boutique εστιατόριο θαλασσινών, όπως το αποκαλούν, η διαφορετικότητα του οποίου σε σχέση με το «αδερφάκι» του αναγνωρίστηκε από την πρώτη στιγμή και οδήγησε σε μια ξεχωριστή επιτυχημένη πορεία. Σε αυτό συνεργάστηκαν μάλιστα με τον Θεόκτιστο Σαρασίδη. «Στόχος μας ήταν να διευκολύνουμε τους ανθρώπους του κέντρου, φτιάχνοντας ένα εστιατόριο κοντά τους. Δεν θέλαμε όμως να δημιουργήσουμε έναν ακόμα Γλυκάνισο και κάπως έτσι προέκυψε το Marea» λέει ο Σταύρος Σωτηρούδης.

Λίγα χρόνια δε νωρίτερα είχαν δημιουργήσει και το καφέ Stories, ανατολικά, προσθέτοντας ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια. Συνολικά, στα μαγαζιά τους απασχολούν πλέον 75 άτομα.

«Είμαστε υγιείς και ανθίζουμε σε ένα υγιές περιβάλλον. Η κρίση δεν μας επηρέασε, αφού ο κόσμος έβλεπε πως στον Γλυκάνισο είχαμε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Έχουμε άποψη για τη γαστρονομική φιλοξενία και αυτή μας κράτησε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία» λέει ο Σταύρος Σωτηρούδης.