Skip to main content

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Δεν χάθηκαν, κλάπηκαν», λέει ο Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ

Ο Βρετανός κωμικός και παρουσιαστής αναφέρθηκε στο ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο.

Ο Τζον Όλιβερ ασχολήθηκε με ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα στην τηλεοπτική του εκπομπή «Last Week Tonight». Ο Βρετανός κωμικός και παρουσιαστής αναφέρθηκε στο ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε εκτενώς για το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. «Αν ψάχνει κανείς κάποιο αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας, 9 στις 10 περιπτώσεις θα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι το μεγαλύτερο τμήμα απολεσθέντων του κόσμου».

Ένα πρώτο παράδειγμα: τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ήρθαν από την Ελλάδα και τον Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα. Όπως ανέφερε ο Όλιβερ, σε μερικά από τα γλυπτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης λείπουν κομμάτια τα οποία έχουν καλυφθεί με γύψο.

«Δεν χάθηκαν, εκλάπησαν που είναι ακόμα χειρότερο. Είναι σαν να μην μπορεί κάποιος να βρει το τελευταίο κομμάτι του παζλ και να μαθαίνει ότι τελικά δεν το τοποθέτησε λάθος. Ένας Βρετανός κόμης μπήκε στο σπίτι κρυφά, το έκλεψε και μετά το πούλησε σε ένα μουσείο παραπάνω από 1.000 μίλια μακριά».

Ο παρουσιαστής κατέκρινε τα υποστηρικτικά επιχειρήματα εκείνων που υπερασπίζονται το Βρετανικό Μουσείο και άλλους αποθηκευτικούς χώρους κλεμμένων αρχαιοτήτων.