Skip to main content

Γνήσιο σχέδιο του Πικάσο μεταφέρθηκε παράνομα στην Ίμπιζα - Συνελήφθη ο κάτοχός του

Αυτό που πιστεύεται ότι είναι ένα πρωτότυπο σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο μεταφέρθηκε σε μια πτήση από τη Ζυρίχη στην Ίμπιζα ως χειραποσκευή.

Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει τη γνησιότητα ενός σκίτσου που αποδίδεται στον Πάμπλο Πικάσο και κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο της Ίμπιζα στις 5 Ιουλίου από επιβάτη πτήσης από τη Ζυρίχη της Ελβετίας, σύμφωνα με την «El Pais».

Η πραγματογνωμοσύνη, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του ισπανικού υπουργείου Πολιτισμού, πρέπει ακόμη να υποστηριχθεί από περαιτέρω εκθέσεις με τη χρήση προηγμένων τεχνικών αυθεντικοποίησης έργων τέχνης.

Αυτό που πιστεύεται ότι είναι ένα πρωτότυπο σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο μεταφέρθηκε σε μια πτήση από τη Ζυρίχη στην Ίμπιζα ως χειραποσκευή, συσκευασμένο σε έναν κύλινδρο από χαρτόνι. Τίποτα δεν δηλώθηκε.

Στις 5 Ιουλίου, οι ελβετικές αρχές ειδοποίησαν τα ισπανικά τελωνεία ότι ένας ταξιδιώτης που πετούσε από τη Ζυρίχη προς την Ίμπιζα μετέφερε ένα πολύτιμο έργο τέχνης, παρά την επιμονή του ταξιδιώτη ότι δεν ήταν πρωτότυπο.

Ο επιβάτης αρνήθηκε ότι είχε κάτι να δηλώσει κατά τη διέλευση από το τελωνείο για ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε., με αποτέλεσμα να ελεγχθούν οι αποσκευές του και να βρεθεί το σχέδιο που έφερε την υπογραφή του Πάμπλο Πικάσο. Ο επιβάτης επέμεινε και πάλι ότι επρόκειτο για αντίγραφο και μάλιστα προσκόμισε ένα χειρόγραφο τιμολόγιο για να επιβεβαιώσει την αγορά του σκίτσου έναντι του ποσού των 1.500 ελβετικών φράγκων, δηλαδή 1.514 ευρώ.

Ψάχνοντας περαιτέρω, οι Ισπανοί τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν στη συνέχεια ένα άλλο τιμολόγιο από μια γκαλερί τέχνης στη Ζυρίχη για 450.000 ελβετικά φράγκα, περίπου 450.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, τα τελωνεία άρχισαν διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία επικοινώνησε με έναν εμπειρογνώμονα σύγχρονης τέχνης από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Eivissa» στην Ίμπιζα. Ο τελευταίος ανέφερε ότι το έργο ήταν ένα αυθεντικό έργο του Πικάσο, με αξία που άγγιζε περίπου τα 450.000 ευρώ που αναγράφονταν στο τιμολόγιο.

Η οριστική πιστοποίηση του έργου θα γίνει σύντομα με τη χρήση προηγμένων τεχνικών ανάλυσης έργων τέχνης. Εν τω μεταξύ, το έργο τέχνης του 1966 κρατείται από τα δικαστήρια.

Γεννημένος στην Ισπανία το 1881, ο Πικάσο πιστεύεται ότι ολοκλήρωσε 13.500 πίνακες ζωγραφικής και περίπου 100.000 χαρακτικά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ήταν παραγωγικός σκιτσογράφος, με τα σχέδιά του να πωλούνται συχνά σε δημοπρασίες για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Το 2017, το σχέδιό του με μελάνι «Le Viol» του 1940 έπιασε σχεδόν 8,7 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Οι εμπειρογνώμονες τέχνης θα προβούν σε περαιτέρω ανάλυση του έργου «Trois personnages», στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας. Τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ισπανία από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, υπόκεινται σε δασμούς και ΦΠΑ.