Skip to main content

Γνωρίζοντας το καινούργιο πρόσωπο της Έπαυλης Μαρόκκου στο Open House

Χτίστηκε το 1906 για λογαριασμό του Ιωάννη Μαρόκκου στη συνοικία των εξοχών-Το σπίτι είναι εκλεκτικιστικού ρυθμού ενώ έχει μπαρόκ λεπτομέρειες.

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα των αρχών του 20ου αιώνα άνοιξε τις πόρτες του για τους επισκέπτες του Open House Thessaloniki.

Πρόκειται για την έπαυλη Μαρόκκου που χτίστηκε το 1906 για λογαριασμό του Ιωάννη Μαρόκκου στη συνοικία των έξοχών. Το σπίτι είναι εκλεκτικιστικού ρυθμού ενώ έχει μπαρόκ λεπτομέρειες στη διακόσμηση της πρόσοψης του.

Το 1919 η κόρη του Μαρόκκου πουλάει την έπαυλη στην οικογένεια Μπούρλα. Έπειτα το κτίσμα μεταφέρεται το 1951 στο Δημόσιο, το 1985 κηρύσσεται διατηρητέο και το 1986 μετατρέπεται στο γνωστό για την εποχή μπαρ ρέστοραν «Βελλερεφόντης». Αργότερα, το μπαρ ρέστοραν «Πανσέλοινος» και το 2008 στεγάζει την αστυνομία και πλέον λειτουργεί ως μοντέρνο και σικάτο πολυχώρο όπου σερβίρεται φαγητό και ποτό.

Στο εσωτερικό της έπαυλης, παραμένουν ακόμα τμήματα της τοιχογραφίας απ’ το «Βελλερεφόντη» ενώ στο υπόγειο, όπου παλαιότερα λειτουργούσε ως κελάρι, έχουν διατηρηθεί τα ίδια δοκάρια δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα στο τμήμα εκείνο του μπαρ.

Ο δεύτερος όροφος της έπαυλης ανακαινίζεται ακόμα και προς το παρόν δε χρησιμοποιείται.

Σημειώνεται ότι το υπόγειο είναι δομημένο από ξύλο και πέτρα για να προφυλάσσει το κτίσμα από την υγρασία καθώς τότε η θάλασσα ήταν πολύ κοντά στην έπαυλη.