Skip to main content

Γνωστά ονόματα σε απάτη με πλαστά τιμολόγια

Γνωστές εταιρίες που είχαν αναλάβει έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας φέρονται να εμπλέκονται στην απάτη.
Κύκλωμα με συστηματικά δράση στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων και που είχε στηθεί στη Θεσσαλία από επιτήδειους Αθηναίους επιχειρηματίες, αποκάλυψε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Θεσσαλίας.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, όχι μόνον ως προς το μέγεθος της φοροδιαφυγής αλλά και επειδή τα ονόματα που εμπλέκονται στο κύκλωμα, είναι γνωστών τεχνικών εταιρειών με δράση τόσο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας όσο και σε δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα που ξεκίνησε η ΥΠΕΕ Θεσσαλίας το 2006, με συνδρομή της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος που «τροφοδοτούσαν» επί τρία τουλάχιστον χρόνια τη Θεσσαλική αγορά και εκατοντάδες επιχειρήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ, στερώντας από το Δημόσιο μεγάλα φορολογικά έσοδα.

Το σημαντικό της υπόθεσης αυτής είναι ότι το κύκλωμα των ανθρώπων αυτών είχε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, προκειμένου να νομιμοποιήσουν έσοδα από δουλειές που έκαναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και για άλλα έργα δημόσια και τεχνικά που ακολούθησαν.

Από τα μέχρις στιγμής στοιχεία, το συγκεκριμένο κύκλωμα, συγκροτούσαν περίπου 10 κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες και σύστησαν στην Καρδίτσα τεχνική εταιρεία, με την μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η εταιρεία στην Καρδίτσα, που ήταν στον όνομα ενός 85χρονου συνταξιούχου του ΟΓΑ, δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ, αλλά εξέδωσε πληθώρα εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκειμένου οι λήπτριες εταιρείες να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και να ωφελούνται από τη μη καταβολή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και τα οποία κατευθυνόταν στην αρχή στα Ολυμπιακά έργα και αργότερα σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα η Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΕΕ με βάση την έκθεση της Θεσσαλικής Υπηρεσίας, αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα, τις λεπτομέρειες για την πανελλήνια δράση του κυκλώματος που γέμισε με πλαστά και εικονικά τιμολόγια την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.