Skip to main content

Γώγος: Έγιναν συζητήσεις για άνοιγμα της εστίασης αλλά προέκυψε το τρίτο κύμα

Ο καθηγητής αναφέθηκε, επίσης, και στη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, που δυσκολεύει να μπουν κάτω τα δεδομένα για το άνοιγμα της αγοράς

Στην αποκάλυψη ότι είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων εστίασης, αλλά προέκυψε το τρίτο κύμα πανδημίας, προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην μεγάλη πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα, γεγονός που δυσκολεύει να μπουν κάτω τα δεδομένα για το άνοιγμα της αγοράς. «Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε.

Ερωτώμενος αναφορικά με σχόλια μελών της Επιτροπής για λάθος αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί. Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown και τα προβλήματα υπάρχουν και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».

Ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε, επίσης, ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι αποτελεί «στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία».

Τέλος, ο κ. Γώγος υπογράμμισε την ανάγκη να ελεγχθεί η αξιοπιστία των self test, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επικουρική μέθοδο για να ελεγχθεί η πανδημία. «Ζητούμενο είναι τα στοχευμένα τεστ που θα γίνονται στις δομές υγείας, για να καταγράφονται τα περιστατικά» είπε, προσθέτοντας ότι τα self τεστ θα βοηθήσουν στην απομόνωση και την ιχηλάτηση κρουσμάτων.